Könnyű, gyors, és könnyen megépíthető vitorlás dingi. A népszerű OZ Racer hosszabbított verziója

Hossz: 3.66 m
Szélesség: 1.22 m
A vitorla mérete: 7.50 m2

1-3 személy számára

A teljes építési útmutató már megrendelhető az Amatőr Hajóépítők Közösségének Web-oldalán.

Ideális tanulóhajó, amelyben elfér a tapasztalt hajós, és a tanítvány – a szerepek jól megoszthatóak.

A hajótest koncepciója abból ered, hogy a sikeres karriert befutott OZ Racert két-három személy számára is alkalmassá szerették volna alakítani a hajótest 2.5 méterről 3.6 méterre növelésével.

A tervezést követően az OZGoose csaknem a feledés homályába veszett, amikor is a texasi Ian Henehan megosztott néhány videót a YouTube-on (Ian részletes beszámolója ITT). A videókon bemutatta, hogy a hajó nagyon gyors, akár 13 csomós sebességgel is haladhat (a 10 csomós sebességet nagyon könnyű elérni), valamint remekül alkalmas családi vitorlázásra is két felnőttel, és akár három gyermekkel a fedélzeten, miközben a hajó enyhe szélben is jól ment és reagált.
Ezen kívül jól látszott, hogy a hajó nagyon stabil, nehéz felborítani, de ha mégis megtörténik, akkor is nagyon könnyű a visszafordítása, miután minimális mennyiségű víz maradt az utastérben. Akik a terveknek megfelelően építették a hajót, azoknak működött, ami lehetővé tette, hogy a kezdő hajóépítők-vitorlázók azonnali pozitív visszajelzést kapjanak a tanulás során.

A hajót könnyű volt mozgatni, szállítani, a parton a hajó felszerelése pedig 5 perc alatt kész van. Mindezek mellet az építés nagyon egyszerű, akár pár nap alatt is véghez vihető. Ezek után indult meg az OZGoose népszerűségének hihetetlen növekedése.
Számos nem-hivatalos prototípus legyártása és kipróbálása után kialakult a végleges OZGoose. A hajótest apró változtatásai mind a jobb teljesítmény, az egyszerűbb építés, és a könnyebb kezelés irányába mutattak.Amikor a hajó tervezője, Michael Storer a Fülöp szigetekre költözött, egy helyi lelkes hajóépítőkből álló közösséggel együttműködve véglegesítette a hajót (például ekkor került be a tervekbe a svert-szekrény feletti középső ülés, az uszony pozíciója kissé előrébb került stb.) és előre legyártott készletekből egymás után több ízben, tíz hajóból álló flottát épített helyi vitorlás közösségek számára (további részletek itt).A magyar nyelvű, színes, gazdagon illusztrált, nyomtatott építés útmutató már megrendelhető a weboldalon.

Az építéshez szükséges anyagok (PDF)

Lugger vitorla letölthető tervei (PDF)

Egy korábbi cikk a hajóról

Beszámoló az első hazai OZGoose építéséről (projektek)

Építési útmutató megrendelése

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian