A Viola 14 rétegelt lemez vitorlás kenu remekül ötvözi a dingik magas teljesítményét és a fakenuk hordozhatóságát. A hajótest mindössze 30-34 kg. A hosszú (4,3 m), kecses hajótest gyorsaságot, az átlagos kenukhoz képest széles hajótest pedig stabilitást és a dingikre jellemző viselkedést eredményez. A szállíthatósága nagyon jó, az RS Aeronál kissé nehezebb, de a Lézer súlyának a fele, ezért egy személy által könnyen kezelhető és tetőcsomagtartón szállítható. A Viola jó teljesített hazai és külföldi versenyeken egyaránt. A tervező célja egy egyszerű, gyors mainstream hajó megalkotása volt.

Hossz: 4,3 m

Szélesség: 1,1 m

A hajó építése egyszerű, amelyet vízálló ragasztású 4 mm vastag okomé rétegelt lemezből javaslunk. A hajótest tervezése során Michael Storer arra is odafigyelt, hogy az építés ne legyen túl bonyolult, és az anyagköltségeket alacsonyan lehessen tartani. A hajótestet alkotó panelek a „tűzd-ragaszd” módszerrel készülnek.

A Viola többféle vitorlával is felszerelhető (4,7 m2-es gyakorló, 6 m2-es haladó, és 6,3 m2-es balance lugger túrázáshoz), illetve fock vitorla is hozzáadásával is fokozható a teljesítmény. A rudazathoz olcsó alumínium csöveket javaslunk. Akár a szerelékeket is el lehet készíteni házilag. Az uszony és a kormánylapát házilag tömbösített anyagból is készülhet. A hasonló teljesítményű hajók (pl.: Lézer) árának töredékéből megépíthető.

A hajó könnyen vitorlázható, stabil, fordulékony és kezes. Kis szélben is nagyon jól megy, nagyobb szélben pedig komolyan fokozható a sebesség. A Lézerekkel, finnekkel és kalózokkal is könnyedén felveszi a versenyt. Borulás után viszonylag könnyen visszaállítható, de nagy hullámzásban és erős szélben nem árt az óvatosság.

Magyarországon 2023-ban már négy ilyen hajó épült. Az első hajótestet a Budapest Boat Show látványosságaként 4 nap alatt dobták össze a hajóépítők. A későbbi szezonok során komoly teszteknek lett alávetve a hajók tapasztalt vitorlázók kezei alatt. Még vitorlás-versenyeken is részt vettünk velük, illetve viharos szélben is tesztelésre kerültek ezek a nagyszerű hajók. A tapasztalatokról hamarosan egy hosszabb cikkben is beszámolunk.

Az építéshez szükséges anyagok listája

Az építési útmutató megrendelése

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian