Anyagbeszerzés

Szokványos fenyő rétegelt lemez helyett a tervező által javasolt Okumé lemezeket vettem biatorbágyon a Finnforestnél (azóta megszűnt) – a lemezek ára jelentősen drágább volt, mint a legtöbb faáruházban kapható egyéb lemezeké: legalább háromszor annyiba kerültek – viszont könnyebbek és rugalmasabbak, hajóépítésre sokkal ideálisabbak voltak.

Az olcsóbb, fenyő vagy nyír faanyag is természetesen alkalmas ennek a hajónak a megépítésére, de itt ragaszkodni akartam az eredeti tervhez. Az Okumé egyébként egy Afrikából származó fafajta, de a biatorbágyi fatelepen azt mondták, ezeket a lemezeket Görögországból importálják – és a fákat is ott termesztik – jó tudni, hogy nem szúrunk ki a hegyi gorillákkal, ha ezt a fát vásároljuk meg.

Szintén bevásároltam epoxi-gyantából, 5 liter sr8500-as epoxigyanta + hozzá való 2 órás fazékidejű térhálósító, illetve egy kis sűrítő por (silicel). Ez itt nem a reklám helye, de a törökbálinti alvin-plastnál vettem az epoxit. Epoxi vásárlásához tudok még ajánlani két szakkereskedőt: www.epoxi.hu, www.novia.hu, illetve vitorlásboltokat és barkácsáruházakat is: www.maritime.hu, www.bauhaus.hu)

Az egyéb erősítő léceket vagy menet közben vettem meg, vagy voltak otthon. Az építési útmutatóban egyébként részletesen le van írva a szükséges faanyag mennyisége.

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian