Kedves hajóépítők és érdeklődők!

Ezen a Web-oldalon egy nagyszerű kihívást jelentő folyamatot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. 2009 tavaszán úgy döntöttem építek egy vitorláshajót saját kezüleg. Korábban már volt alkalmam egyszer hajózni a Földközi tengeren illetve a Balatonon is többször szeltem a hullámokat. Saját hajóm nem volt, de egy igazi nagy vitorlás megvásárlására és fenntartására se lett volna anyagi forrásom. Sőt még vitorlásvezetői képesítésem sincs, úgyhogy kisméretű hajóban kellett gondolkodnom.

Sokáig keresgéltem, majd rátaláltam a Michael Storer nevű ausztrál hajótervező által tervezett OZ Racerre. Az építési útmutatót angol nyelven rendeltem meg a DuckFlat nevű ausztrál hajóépítő közösségtől. Az építés során oly annyira összebarátkoztam a tervezővel, hogy úgy döntöttünk megpróbáljuk Magyarországon is meghonosítani ezt (és még néhány másik) a hajótípust, és elterjeszteni az amatőr hajóépítés eszméjét kicsiny országunkban. Az építési útmutató fordításával párhuzamosan a magyar Web-oldal is elkészült – a hajoepitok.hu oldalon azóta már számos Storer-hajó útmutatóját lehet megrendelni, és már készülnek további fordítások is.

Akkor lássuk a hajó építésének folyamatát.

Miután megérkezett a vaskos építési útmutató az OZ Racer nevű vitorláshajóhoz, rögtön ki is nyomtattam a terveket.

Az építési útmutató ára – 20 ausztrál dollár volt (akkori árfolyamon számolva: kb 3600 Ft). Az egész dokumentum összesen majdnem 100 oldalas, rendkívül részletesen le van benne írva minden – leginkább angol tudás kellett a megértéséhez – asztalos ismeretek kevésbé.

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian