OZ Racer RV – a hajóépítők.hu legújabb építési útmutatója – egyszerűbb építés, oldalsó uszony, tágasabb utastér, variálható árbocállás – kezdőknek ideális
65 oldalas részletes útmutató + hajóépítő segédlet
Részletes útmutató kezdőknek is
Duct-tape (szürke ragasztószalag) használata a hajótest összeállításához
Többféle vitorlatípus részletes elkészítési útmutatójával.

Az OzRacer RV az OZ Racer egy továbbfejlesztett változata, felhasználói igényeknek megfelelően

EGYSZERŰ ÉPÍTÉS – a SecPerc kenu építésekor már jól bevált módszerrel
KEVESEBB ALKATRÉSZ – AZ OZ Racer fele
OLDALSÓ USZONY (leeboard) – több hely az utastérben lehetővé téve a családi hajózást is
FELNŐTTEK ÉS GYEREKEK SZÁMÁRA – közös használat is lehetséges az állítható árbocszög, és kisebb vitorla miatt

Az OzRacer (Mk2) és az OzRacer RV összehasonlítása


A fotón az RV hajótestének alkatrészei láthatóak. A dekk három négyszögletű alkatrészből áll.

Az OZ Racer RV oldalsó légkamrái a hajó teljes hosszában végigérnek. Az OZ Racer tervezésekor a rétegelt lemez lapok számának csökkentése volt az egyik legfontosabb szempont – a hajótest ki is jött három lapból. Az RV-hez négy lap szükséges.

Ez egy kicsit nehezebbé teszi az RV-t, ezért a teljesítmény kis mértékben csökken. Akiknek fontos a maximális teljesítmény, sebesség, annak még mindig az eredeti OZ Racert ajánljuk. Mindamellett az RV természetesen semmiképpen sem nevezhető lusta jószágnak.

(bal oldalon az OZ Racer, jobb oldalon az OZ Racer RV látható)

A hajó utasterének átjárhatósága nagymértékben növeli a komfortérzetet. A hosszú oldalsó légkamrák lehetővé tették, hogy az uszony oldalra került, amely megnövelte az utastér méretét.

Egyszemélyes vitorlázásnál az utastér átjárhatósága sokat segít a hajósnak a helyváltoztatásban, legyen erős vagy enyhe szél. Többszemélyes, nyugodt hajózásnál pedig az utas(ok) számára kényelmes elhelyezkedést tesz lehetővé.

Egyszerű építés duct-tape-pel

A SecPerc Kenunál kialakított, és jól bevált építési módszer az OZ Racer RV-nél is jól használható. A duct-tape & glue (szürke ragasztószalag & ragasztás) módszere hasonló a tűzés-ragasztáshoz, de annál sokkal egyszerűbb, és gyorsabb. Az egyes panelek erősítéseinek elhagyása további könnyítést és gyorsítást jelent.

Az árboctámasz az OZ Racer-től lett átvéve, de egy szélesebb elülső dekk és egy második árboctámasz lehetővé teszi tanulóknak, hogy 4.7 m2-es gyakorlóvitorlát használjanak. A vitorlák könnyű elkészíthetősége (polietilén ponyvából) lehetővé teszi, hogy akár több vitorlánk is legyen (egy gyakorlóvitorla gyerekeknek, és egy normál méretű, felnőtteknek).

A fenti fotón látható a két árbocrögzítési lehetőség. Az elülső dekk alatti részt nem szükséges lezárni, mert a megnövelt oldalsó légkamrák megfelelő felhajtóerőt biztosítanak borulás esetén. A hajó szögletes formája miatt meglepően stabil, mégis remekül siklik a vízen íves alja miatt.

Vitorlatípusok: Lugger, Sprit (magasvitorla) – letölthető tervek (PDF)

A hajó építéséhez szükséges anyaglista letöltése

Egy OZ Racer RV építése

Az építési útmutató megrendelése

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian