A sarkok kitöltésének módszere

A kitöltés olyan, mint a jó hegesztés: jól néz ki, erős, nem igényel sok utólagos munkát, és a gyakorlott hegesztők nagyon gyorsan haladnak vele. Mindkét esetben folyékony a kiinduló anyag, de a hasonlóságok ezen a ponton megszűnnek.

A felület előkészítése kitöltés előtt: A kitöltés minősége leginkább a jó kötéstől függ. A legtöbb kitöltés már epoxizott vagy üvegezett felületeken történik, ezért fontos a csiszolás, amely eltávolítja a felületi egyenetlenségeket és megfelelően érdes felületet biztosít. A csiszolást végezhetjük egy kis darab jó minőségű csiszolópapírral. Az előkészítés után távolítsuk el a port.

A kitöltéshez szükséges eszközök

Rádiuszos spatulák: ezeket akár mi is elkészíthetjük rétegelt lemezből. Az építési útmutatókban megadott kitöltési rádiuszoknak megfelelően méretezve. A rádiusz a spatula ívét alkotó kör sugarának mérete.

Élezett lécdarabok: ezek a vésőhöz hasonló eszközök készülhetnek lécből vagy orvosi spatulából is, nagyon sok csiszolást spórolhatnak meg nekünk, mert segítségükkel a sűrített epoxi-maradékot még kötés előtt könnyedén el tudjuk távolítani a felületről. Az eszköz titka az, hogy élesnek kell lennie.

A kitöltés megkezdése előtt ecsettel végezzünk el egy előzetes epoxizást sűrítetlen gyantával nagyjából a kitöltéssel megegyező szélességben. Ennek több előnye is van: megakadályozza a légbuborékok kialakulását, s elveszi a nyers vagy kissé poros fafelület nedvszívó képességét. 

A sarkok kitöltése során használjunk vastag falú, simítózáras műanyag zacskót, amelybe töltsük bele a sűrítőporral mogyorókrém sűrűségűre kevert epoxit, majd vágjuk ki a zacskó sarkát.

A torták díszítéséhez hasonlóan készítsük elő a zsákot. Igyekezzünk minden levegőt kipréselni a zsákból.

Folyamatosan enyhén nyomva, határozott mozdulatokkal végezzük a kitöltést. A kitöltő anyag mennyiségét csökkenthetjük a spatula szögének csökkentésével lehúzás közben, de az ideális szög 50-60 fokos. Ha valahová kevés anyag jutott, ott az ismételt lehúzásnál 80-90 fokban tartsuk a spatulát.

A maradék anyagot az élezett lécdarabbal távolítsuk el, hogy kialakuljon a tiszta kitöltés.

Sarkok találkozásánál a lehúzás induljon a sarkok felől kifelé.

Ha lehet, ne időzzünk túl sokat egy helyen. A legjobb, ha egy mozdulatból kialakul a végleges kitöltés. Kisebb egyenetlenségeket ne javítsunk, azokat száradás után könnyebb lesz csiszolóval, vagy újabb kitöltéssel javítani.

Száradás után nem sokkal csiszoljuk meg a kitöltéseket egy kis darab csiszolópapír és egy darab körléc segítségével.

1 Hozzászólás

  1. 2023.11.09. at 12:12
    Csaba

    Bármilyen kiegészítést, javaslatot, anyagot örömmel veszünk.

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian