Ferde átlapolás (lécek és rétegelt lemez panelek hosszanti ragasztása)

A hajóépítés során számtalan faipari módszert alkalmaznak. Ezeket itt részletesen nem tárgyaljuk, mert az építési útmutatókban megtalálhatók a szükséges instrukciók. A ferde átlapolást viszont szinte minden hajónál használják, ezért itt is meg kell említeni.

A lécek vagy a rétegelt lemezek hosszanti ragasztása azért szükséges, mert sokszor nem lehet kapni a kívánt hosszúságú faanyagot, amely egy árbochoz, koszorúléchez, vagy egy hosszú oldalpanelhez kellene. A fent látható ábra szerint végezzük el az összeillesztendő felületek kialakítását kézi vagy gépi gyaluval.

Fontos, hogy kövessük a lécvégek ragasztására vonatkozó javaslatokat. Vigyázzunk, hogy az összeragasztott lécek vagy panelek megfelelően egy vonalban legyenek – ezt egy hosszú és egyenes léccel, vagy a munkapadhoz való odaszorítással segíthetjük elő. Használhatunk apró szögeket is az összeillesztett részek elmozdulásának megelőzésére, amíg a ragasztó köt.

Használjunk műanyag fóliát a fa munkafelületre való ragadás megelőzésére. Amikor a ragasztó megszáradt, csiszoljuk le a kinyomódott ragasztót.

Szerszámok és kisgépek használata

Az amatőr hajóépítéshez nem kell sok szerszám és kisgép. Egy átlagos műhelyben található eszközökön kívül alapvető faipari szerszámok szükségesek (pl.: kézi gyalu, favéső, húzófűrész). Különböző szorítókból viszont sosem elég. Jól jöhet egy stabil és vízszintes munkapad is. A fogyóeszköz-szükségleteket az építési útmutatók részletezik, de biztosan be kell majd szerezni ecsetet, hengereket, gumikesztyűt, különböző ragasztószalagokat, takarófóliát, szögeket, csavarokat, rézdrótot, stb.

Néhány alapvető kisgép segítségével meg lehet építeni egy hajót otthon is. A több és speciálisabb gép (pl.: gérvágó, vastagsági gyalu) nagyobb kényelemmel jár, de több helyet is foglal.

Akkus csavarhúzó: Hasznos lehet az ideiglenes csavarok behajtásánál. Vigyázzunk, hogy a csavaró erő ne legyen túl erősre állítva, mert könnyen mélyre szaladhatnak az önbehajtó csavarok a rétegelt lemezben. A rétegelt lemez sérülésének elkerülése érdekében alkalmazhatunk előfúrást vagy rétegelt lemez alátétet.

Dekopír fűrész: Főleg a rétegelt lemez vágására alkalmazható eszköz. Vágáskor mindig dolgozzunk lassan és óvatosan, hogy biztosítsuk az egyenletes ívet vagy éppen az egyenes vágást.

Csiszológép: A nagyobb felületek csiszolására használhatunk csiszológépet (szalag-, vagy excenter csiszolót), de vigyázzunk: a túl erős géppel könnyen belecsiszolhatunk a rétegelt lemezbe vagy üvegszövetbe, a hajót gyengítve.

Gyalugép: Nagyon hálás kisgép, sok munkát takaríthatunk meg a használatával, bár sokan a kézi gyalura esküsznek.

Forrasztópáka: Az ideiglenes csavarok ragasztás utáni beragadása ellen segíthetnek. Érintsük a csavarhoz a pákát. A keletkező hő hatására az epoxi elenged, és eltávolíthatjuk a csavart.

Felhasznált források

Russell Brown – Epoxy basics

Becske Ödön: Kishajók szerkesztése és építése

www.mugyantak.hu

www.clcboats.com

3 Comments

  1. 2023.11.09. at 12:12
    Csaba

    Bármilyen kiegészítést, javaslatot, anyagot örömmel veszünk.

  2. 2024.06.13. at 19:20
    Szalontai Károly

    Szalontai Károly vagyok Hévízről. Szeretnék épiteni egy kanadai lécpalánkolt kenut. Tud valaki segíteni bordarajzzal?

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian