Fafelületek bevonása epoxi-gyantával

Melyiket ajánljuk? Epoxi vs poliészter

A fafelületeket javasolt minden esetben epoxigyantával, több rétegben bevonni akkor is, ha utána festjük vagy lakkozzuk a felületet. Az epoxi kémiailag köt a fához és biztosítja a fa hosszú távú védelmét. Ha az egyes rétegeket külön visszük fel, akkor javasolt minden réteg csiszolása. Ha időt és fáradságot szeretnénk spórolni, akkor alkalmazzuk a wet-on-wet módszert.

Wet-on-wet módszer: lényege, hogy a felületet egy réteg epoxigyanta felvitele után hagyjuk száradni, amíg a felület egy kissé ragacsossá válik (kb. 5-15 perc hőmérséklettől függően). Ezután újabb réteg epoxit vihetünk fel, ezt addig ismételve, amíg a kívánt fedési vastagságot elérjük (általában 2-3 réteg elégséges). A nagyobb felületek epoxizásakor gyorsíthatjuk a folyamatot, ha egy spakli segítségével oszlatjuk el a gyantát, majd ecsettel vagy hengerrel fejezzük be a műveletet.

A legtöbb műgyanta (epoxi és poliészter gyanták) száradás után viaszosodik, amelynek a gyanta gyenge minősége vagy a nem megfelelő keverési arány lehet az oka.  Ez azt jelenti, hogy a reakcióba nem lépett komponensek a felszínre vándorolnak, és ott viaszos réteget képeznek. A viaszos réteg meggátolhatja a további rétegek felvitelét vagy a ragasztást, ezért a megkötött, viaszos epoxit viasztalanítani és csiszolni kell, mielőtt tovább dolgozunk vele.

Viasztalanítás: A viaszos felületet valamilyen ammónia tartalmú háztartási mosószerrel, vagy mosogatószerrel, vízzel és durva szivaccsal távolítsuk el. A megtisztított felületet szárítsuk meg.

A legfelső fényes réteg (glossy coat): miután megtörtént a rétegek felvitele és a viasztalanítás, végezzük el a felület finom csiszolását úgy, hogy az epoxi fénye tűnjön el, helyette egy matt felület maradjon – erre a felületre kell felvinni a vékony végső epoxi-fedőréteget, vagy pedig lakkot és festéket.

Epoxi és üvegszövet beszerzési források:

www.novia.hu

www.mugyantak.hu

www.poly-matrix.hu

www.alvinshop.hu

1 Hozzászólás

  1. 2023.11.09. at 12:12
    Csaba

    Bármilyen kiegészítést, javaslatot, anyagot örömmel veszünk.

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian