Rétegelt lemez

A hajóépítéshez használt rétegelt lemezek alkalmazása erősen kapcsolódik a rétegelt lemez-epoxi technológiához, amely közel 30-40 éves múltra tekint vissza. Ezen időszak tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy ez az építési módszer kifejezetten könnyűsúlyú hajókat eredményez. Szilárdság, súly és merevség tekintetében a rétegelt lemez-epoxi konstrukció nem múlja felül a modern szendvicskonstrukciókat, de lényegesen tartósabb. Az üvegszövet-erősítésű poliészter szerkezetekkel szemben azonban teljes mértékben versenyképes. Könnyű szerkezete kompenzálja a rétegelt lemez alkalmazásával jelentkező megmunkálási hátrányokat.

A rétegelt lemezből épült hajók héjazata, szerkezetei az esetek túlnyomó részében üvegszövet+epoxi bevonatot kapnak (erre UV-álló epoxi záróréteg, vagy UV álló festék vagy lakk kerül). Esetenként a bevonat epoxi impregnálás + UV-álló kétkomponensű lakk vagy festék. Ápolásuk, karbantartásuk sokkal inkább közelít egy műanyag hajóéhoz, mintsem egy fahajóéhoz. A sérülésekre is kevésbé érzékenyek a hagyományos fahajókhoz képest, de a hibákat azért javítani kell. Az ápolás többnyire kimerül az epoxi-bevonat karcolásainak javításában.

Jó tanácsok a rétegelt lemez vásárlásához

 • A leggyakrabban használt hajóépítő rétegelt lemez az okume, amely ár-érték arányban a legjobb az amatőr hajóépítők számára.
 • Első hajó építéséhez, kísérletezéshez, gyakorláshoz használható olcsó rétegelt lemez (fenyő, nyár, nyír, meranti) is, a minőségük azonban jóval gyengébb. Amennyiben tartós, jó minőségű, szép, és akár egy életre szóló hajót szeretnénk építeni, akkor érdemes a drágább alapanyagot megvásárolni.
 • Hajóépítéshez javasolt a víz- és főzésálló (víz- és időjárásálló) ragasztású (AW100, BS 1088, WBP) lemez használata. Az ilyen lemezekből épített hajók élettartama jelentősen hosszabb, viszont az áruk magasabb.
 • A lemez álljon mindig páratlan számú rétegből! A rétegek legyenek közel azonos vastagságúak, lehetőleg ugyanazon fafajból. A külső réteg legyen legalább 1 mm vastag.
 • A lemeznek teljesen síknak kell lennie, hullámosat nem érdemes megvenni.
 • Kerüljük a felületi hibás lemezeket. Ha lehet, válogassuk ki a szebbeket a faáruházban. 

Egy hasznos cikk a rétegelt lemezről

A tűz-ragaszd módszer (stitch and glue)

Néhány nagyobb fakereskedő elérhetősége:

www.pannonfalap.hu
www.zatik.hu
www.erdert.hu
www.jafholz.hu
www.ilovewood.hu

1 Hozzászólás

 1. 2023.11.09. at 12:12
  Csaba

  Bármilyen kiegészítést, javaslatot, anyagot örömmel veszünk.

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian