Pont három éve mutatkozott be a SecPerc Kenu az amatőr hajóépítők első magyarországi weboldalán a hajóépítők.hu-n. A prototípus megépítése után majdnem két év telt el, mire megépültek az első hazai kenuk. Michael Storer egyszerűen és olcsón megépíthető hajója csak lassan győzte meg a kenura vágyókat.

Akik megépítették egyöntetűen pozitív élményeket szereztek az építésről, és a hajó használatáról is, de azért voltak fejlesztési javaslatok mind az építési útmutatóval kapcsolatban, mind a hajó részleteit illetően.

cseszo hajója

fonix38 hajója

A hajót mindenki stabil túrahajóként jellemezte, amelyet könnyű irányítani, és sok felszerelés, kutya, macska, gyerek, stb. fér el benne, valamint stabil és biztonságos. A hosszanti gerinc jó iránytartást ad a hajónak, de a fordulékonyságot nem rontja túlzottan.

Apró módosítások a hajótesten

Többen építettek az Eureka kenuhoz hasonló belső, tagolt hablécet, amely a hajó esztétikáján sokat javított. A légkamrákra vonatkozóan nincsenek részletes instrukciók az építési útmutatóban, de a legtöbben mégis beépítették, gondolom, biztonsági megfontolásokból. Több hajó kapott három ülést, amely a tapasztalatok alapján jól működik, bár a hajó mégis inkább két üléssel optimális. A középmerevítő elhagyható, mert a két (vagy három) ülés elég szerkezeti stabilitást ad a hajótestnek.

Opista hajója

legu2 hajója

Két fonott ülés is készült, amelyek egyértelműen emeltek a hajó esztétikáján és kényelmén.


Vitorlázat

Eddig csak két SecPerc Kenu kapott vitorlát, pedig a kenu egészen jól viselkedik akár a PikkPakk riggel vagy más vitorlázattal. Reméljük, többen kedvet kapnak majd a vitorlás kenuzáshoz. Bővebben a kenuk és kajakok vitorlás meghajtásáról ITT.


Anyagköltségek

A hajó 2010-es bemutatásakor a teljes anyagköltséget 20-25 ezer forintban állapítottuk meg, ami már akkor is nagyon spórolós kalkulációkon alapult. Azóta az árak sokat emelkedtek, de a hajót még mindig 40-60 ezer forintból meg lehet építeni. Volt, akinek ez sokkal többre jött ki, de fontos itt megjegyezni, hogy a különböző rétegelt lemezek, az epoxigyanta, és üvegszövet árak nagy eltérést mutatnak az országon belül. Továbbra is az a javaslat, hogy aki spórolni akar, az inkább ne kezdjen bele hajóépítésbe, mert főleg kezdőként, könnyen elszaladhatnak a költségek. A különböző használt hajókkal foglalkozó weboldalakon lévő apróhirdetésekben jó eséllyel lehet olcsó hajókat találni. A kapcsolódó fórumtémákban sok hasznos tanácsot lehet olvasni és a legolcsóbb alapanyag-beszerzési források is megtalálhatók.

Reméljük a jövőben még többen szánják rá magukat a SecPerc Kenu házilagos megépítésére. Továbbra is várjuk a javaslatokat, észrevételeket, építési beszámolókat, és kérdéseket.

replininja hajója

Mezix hajója

bjoco77 hajója

Paczy hajója

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian