PikkPakk rigg – Kenura vagy kajakra felszerelhető egyszerű vitorlázat.
(A rigg vagy vitorlázat a vitorlás hajó árboc(zat)ból, kötélzetből és szerelékekből álló része)

  • Bármilyen kenu vagy kajaktípusra felszerelhető
  • Három különböző méretű vitorla terveivel
  • Felhajtható oldalsó uszony (svert)
  • Otthoni körülmények között is könnyen elkészíthető “lugger” vitorlázattal
  • Jól illusztrált, színes építési útmutató

A kajakokra és kenukra szerelhető vitorlázatnak három fő típusa létezik:

– Vannak a kiegészítő meghajtást biztosító elsősorban hátszelezésre való vitorlák.

– Vannak a nagy teljesítményt biztosító riggek (pl.: BETH) – kifejezetten vitorlázásra gyártott kenukra szerelve

– A két előbbi típus között félúton van a harmadik, kevésbé elterjedt, de annál izgalmasabb típus – olyan vitorlázat, ami meghagyja a kenu/kajak eredeti (evezős) funkcióját, viszont olyan extra képességekkel ruházza fel azt, hogy a hajós akár szélbe, szél felé is vitorlázhat. A készlet tartalmaz egy megfelelő méretű uszonyt (svertet) is, amely a szélbe haladást teszi lehetővé.

A PikkPakk rigg a harmadik csoportba tartozik. A kifejezetten erre a célra épített vitorlás hajók teljesítményét nyilván nem éri el, viszont méreténél fogva könnyen elcsomagolható, ha a szél nem fúj – könnyedén folytathatjuk az utunkat evezve. A vitorla tervezése és az uszony miatt a PikkPakk riggel felszerelt hajó valódi vitorlázási élményt nyújt.

A kenukra, kajakokra szerelhető egyszerű vitorláknak nagy rajongótábora van világszerte. Több komoly cég is foglalkozik komplett készletek gyártásával és árusításával, több könyv is íródott a témában, valamint több országban léteznek kifejezetten erre a sportra szerveződött közösségek, klubok.

Michel Storer „Drop-in” riggjét már többen megépítettek és a legtöbb visszajelzés nagyon pozitív volt. A valódi vitorlázási élmény mellett a készlet könnyű elcsomagolhatóságát is gyakran kiemelték a hajóépítők.

A PikkPakk rigg építési útmutatója számos párhuzamos lehetőséget felvázolva mutatja meg az építőnek, hogyan lehet egy evezős hajót vitorlával felszerelni. A hajóépítők tapasztalatai alapján (amelyet a fórumon vitatunk meg) az útmutató is folyamatos frissítésen megy keresztül.

Az útmutatóban lévő különböző méretű vitorlák megfelelnek a különböző igényeknek és tudásszintnek. A kisebb vitorlát azoknak ajánljuk, akik még sosem vitorláztak, de szeretnék kipróbálni ezt a nagyszerű módját a hajózásnak. A nagyobbik vitorlaméret hatékonyabb haladást biztosít, de a nagyobb felület nagyobb odafigyelést, több tapasztalatot igényel. Az extra nagy vitorla haladóknak ajánlott, illetve oldaltámasszal támogatott hajókhoz.

A PikkPakk rigg építési útmutatója

Kapcsolódó cikk

Az anyaglista letöltése (PDF)

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian