Billegős a kenu? Kellene egy jó horgászplatform? Vagy vitorlázni támadt kedved?

Megérkezett az oldalúszó (outrigger), amely egy bármilyen csónakra, kenura vagy kajakra felszerelhető stabilizáló úszótest pár.

Két darab szabvány rétegelt lemezből megépíthető.

Az oldalúszó tervezésekor fontos szempont volt az egyszerűség, könnyű építés, és a szétszerelhetőség.

Jól érthető, illusztrált építési útmutató amatőr hajóépítők számára

Az oldalúszók által biztosított stabilitás miatt akár egy kenu is felszerelhető komoly vitorlázattal – 7,5 m2-es (háromszög alakú) „lateen” vitorlával (tervrajzok az építési útmutatóban). Ennek a vitorlatípusnak a fő előnye az egyszerűség, ami miatt akár otthon is könnyen elkészíthető, valamint teljesen lapos kiképzésének ellenére komoly hajtóerőt biztosít, és jól halad szél felé. A vitorlázás hatékonyságának fokozása érdekében az uszony (svert) használata javasolt, de nélküle is jó megy a hajó az elégséges laterális ellenállás miatt. Bár az oldaltámasszal ellátott vitorlás hajók fordulékonysága elmarad a hagyományos vitorlásoktól, az élmény mégis önmagáért beszél – legalább is a beszámolók alapján.

Az oldalúszóval szinte bármilyen keskeny hajótest felszerelhető, legyen az kenu, kajak, csónak, de akár kisebb dingik stabilitása is növelhető vele.

Szétszerelhetősége miatt könnyű szállítani, autó csomagtartóján is.

Sokan építettek már oldalúszót, amelynek segítségével hajójukból horgászplatformot, kis motor tartórúdra való rászerelésével túrahajót, vagy csak egy biztonságosabb, stabilabb úszó járművet hoztak létre. Az oldalúszókat pillangófejű csavarral lehet a tartórudakra szerelni. Vitorlázási célokhoz árboctalp és árboctámasz hozzáadásához is kap instrukciókat a hajóépítő.

A manőverezés megkönnyítése érdekében javasoljuk a kormánylapát főtesthez való hozzáadását is (vitorlás meghajtás esetén), mert az evezős kormányzásnál sokkal hatékonyabb.

Anyaglista (PDF)

Az építési útmutató megrendelése

Kapcsolódó cikk

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian