Már nem egy hajóépítő említette nekem, hogy kenuja nem elég stabil, nehéz belőle horgászni, vagy éppen fürdeni. Többen szeretnék kipróbálni a vitorlázást is, de nem akarnak, vagy nem tudnak saját vitorlást építeni/venni, viszont van egy kenujuk, amelyet szívesen vitorlásítanának.

Szintén többen gondolkodnak kenujuk proává alakításán, és ehhez lenne szükségük egy jó oldalúszóra (outriggerre).

Az oldalúszó készülhet akár egy PVC csőből is, amellyel nem biztos, hogy elérik a kívánt eredményt – bár egy próbát megérne (várjuk a kísérletező kedvű hajóépítők beszámolóját).

Fölmerült már a SecPerc kenu 1:3-as kicsinyítésével készülő oldalúszó ötlete, de a megvalósítás még nem történt meg.

Nos, mi is az oldalúszó avagy „outrigger”? Az oldalúszó, hajó stabilitását segítő úszó test, amelyet párban vagy aszimmetrikusan szoktak a főtesthez (kenuhoz, kajakhoz, vagy csónakhoz) csatlakoztatni oldalt, tartókar (aka) segítségével.

Az oldalúszó hossza ideális esetben hajótest hosszának fele vagy kisebb, de szoktak a főtesttel megegyező hosszúságú oldalúszókat is használni.

Az oldalúszók alapvetően két típusa van. Vannak a kisebb méretű (merülő) oldalúszók, amelyek vitorlázás során a hajó bedőlésekor lesüllyednek, lassítják a hajót, de komoly stabilitást adnak. Valamint vannak a nagyobb (nem merülő) oldalúszók, amelyek méretüknél fogva fennmaradnak a vízen, és erős szélben a főtest kiemelkedését teszik lehetővé, így növelve a sebességet, de a stabilitást és irányíthatóságot csökkentve.

Michael Storer oldalúszójának fő tervezési irányelvei a következők voltak:

• Az oldaltámaszok hossza ne legyen nagyobb, mint a 2440 mm-es szabvány rétegelt lemez
• Jöjjön ki a két rétegelt lemez lapból két jól teljesítő (értsd: megfelelő felhajtóerővel rendelkező) oldaltámasz test
• A teljesítmény mellett az esztétikai kritériumoknak is feleljen meg

A Storer-féle oldalúszó építési útmutatójának fordítása befejeződött, a dokumentum megrendelhető, egyéb rendszerek, módszerek kipróbálását is szívesen kísérjük figyelemmel.

A fenti fotón Michael Storer oldalúszójával felszerelt Eureka kenut láthatunk, amely az Egyesült Államokbeli “Sail Oklahoma” nevű hajóversenyen vett részt – a hajó egy 7,5 m2-es vitorlával, és kormányszerkezettel volt felszerelve.

Várjuk a kísérletező kedvű hajóépítőket, hogy megépítsék és kipróbálják oldalúszóval felszerelt kenujukat, kajakjukat vagy akármilyen hajót.

FRISSÍTÉS:

Az elmúlt években számos oldalúszós hajót (főleg Eureka kenut) építettek a lelkes hajóépítők. Íme néhány példa a 2016-os Találkozó résztvevőinek hajó közül.

A Michael Storer által tervezett oldaltámasz adatlapja

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian