A Ladix egy házilag is könnyen megépíthető egyszerű, stabil, és jó teljesítményű horgászcsónak, amelyet evezővel vagy motorral is meg lehet hajtani. A hajót két ember könnyedén mozgatja a parton, gépjármű tetején is könnyen szállítható.

Hossz: 4,8 m

Szélesség: 1,12 m

Teherbírás: kb. 300 kg

Az Amatőr Hajóépítők 2015-ös BoatShow-n való jelenléte közben merült fel az igény egy otthon is megépíthető horgászcsónakra. Az ideális paraméterek keresése közben alakultak ki a hajóval szemben támasztott elvárások, amelyek a következők voltak:

1/ Kényelem: a hajó legyen elég nagyméretű ahhoz, hogy akár több horgász/hajós is elférjen, le tudjon ülni, kényelmesen tudjon utazni, és horgászni is a hajóból.

2/ Stabilitás, menettulajdonságok: a hajó legyen stabil, viszont meghajtása ne okozzon gondot, akár evezővel, akár motorral. Iránytartása legyen jó, és állva is lehessen belőle horgászni.

3/ Nagy teherbírás: a hajó legalább két ember + csomagok súlyát könnyedén elbírja, ami 250-300 kg terhelhetőséget jelent.

4/ Könnyű szállíthatóság: a hajót ne kelljen a vízen tárolni, súlya akkora legyen, hogy azt használat után két ember könnyedén ki tudja emelni a vízből, és akár autó csomagtartóján szállíthassa.

5/ Meghajtás: a hajó be tudjon fogadni egy külmotort (belső égésű, vagy elektromos), viszont evezővel is jól lehessen vele haladni. Ha jó a szél, lehessen rá tenni akár egy egyszerű rigget is.

6/ Könnyű építés, esztétika: és mindezt akár otthoni körülmények között meg lehessen építeni, egyszerű szerszámokkal, különösebb szakértelem nélkül is. A hajó nézzen ki jól, hordozza magában a praktikusságon túl a hagyomány tiszteletét, megjelenése legyen „hajós”.

A prototípus 2018 őszére elkészült, és azóta már az építési útmutató is megrendelhető. Az építési útmutató színes, jól illusztrált, érthető, segítségével akár teljesen kezdő hajóépítők is belevághatnak az építésbe.

A hajótest súlya kb. 50 kg. Ketten-hárman a hajóban ülve evezővel is jól mozgatható a vízen, de elektromos vagy benzines csónakmotorral is remekül megy.

A hajó nagyon stabil akár felállva is biztonságosan lehet belőle horgászni.

Íme egy videó a hajóról:

Részletes beszámoló a prototípus építéséről

Lista az építéshez szükséges anyagokról

Az építési útmutató megrendelése

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian