A 2015-ös Amatőr Hajóépítő Találkozó is remekül sikerült. A folyamatosan növekvő létszám ellenére is családias, baráti hangulatú, pihentető, és nyugis programot sikerült szervezni. A helyszín a korábbi évekhez hasonlóan a fertőrákosi FVSZ telep volt, ahol a résztvevők védett partot, magas színvonalú szolgáltatásokat vehettek használatba.

A találkozón kb. 25 házilag épített hajó vett részt. Rendeztünk hajó-szépségversenyt, és vitorlásversenyt is. Volt egy közös evezőstúra is a közelmúltban megtisztított Fertő tavi vízáteresztő csatorna-hálózatban.

A hajó-szépségverseny helyezései:

1/ Koncz Ákos – “Mákvirág” nevű Ellis Rangley boat adaptációjával, amelyet 20 éve épített, és amellyel azóta is gyakran túrázik. A hajó egyébként egy vitorláskenunak tekinthető, de használható evezős, és motoros meghajtással is.


2/ Antal Csongor – Veszett Fejsze nevű, szépen kidolgozott Eureka kenuja, amelyet a közelmúltban fejezett be.


3/ Zahorec Tibor – Nelson admirális nevű OZ Racere, amely egy sajnálatos műszaki probléma
(kormányszerkezet eltört) miatt nem tudott vitorlázni, de az építő lelkesedése, a hajó kidolgozottsága, és ötletessége miatt megérdemelte a helyezést.

Meg kell még említeni a Találkozón részt vett kajakokat is, amelyek nagyon szépek, habkönnyűek, és az építők külön dicséretet mindenképpen megérdemeltek.

A vitorlásverseny egy bójakerülő ügyességi szám volt, amelynek helyezettjei:

1/ Rumpler Tibor – Mámor nevű GIS-ével
2/ Sztojka László – Sophia nevű Ness boat-jával
3/ Póczi István – Lápi Hápi nevű OZ Racerével

A szél nem volt túl erős, de a mezőny sem szakadt szét túlzottan. A verseny nyilván nem életre-halálra ment, de azért izgalmas volt. A jövőben, ha több hajó lesz, rendezünk majd osztályversenyeket is.

Meg kell még említeni az evezőstúrát, amely egy frissen kitisztított területen volt. Az EU által finanszírozott projekt célja egyébként a Fertő tavi nádasok friss vízzel való ellátottságának javítása volt azzal a pozitív mellékhatással, hogy a csatornák remek evező, és madármegfigyelő lehetőséget teremtettek. A túrán világrekordnak számító mennyiségű Eureka és SecPerc kenu volt megfigyelhető.

Minden Találkozó alkalmával felmerül a kérdés, hogy jövőre is visszatérünk-e a Fertő tóra, vagy keresünk egy másik helyet. Nos, ez még nincs eldöntve, de a lehetőségeket elkezdjük felderíteni. Ez nem azt jelenti, hogy el akarjuk hagyni a Vitorlástelepet, hanem inkább azt, hogy még több jó helyet szeretnénk felfedezni. A lehetőségek között van a Velencei tó, és a Tatai tó is – várjuk a javaslatokat további helyszínekre.

Végül íme egy videó, amely a Találkozón készült fotókból, és videofelvételekből készült.

Figyelem: maradtak még pólók, aki szeretne, írjon nekem egy e-mailt.

Mezei Csaba (Mezix)

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian