Létezik-e profi hajóépítés amatőr szinten? Hát úgy tűnik igen. László bebizonyította, hogy időt, pénzt és energiát nem sajnálva, gondos tervezéssel, odafigyeléssel, maximális precizitással, és sok tehetséggel lehetséges egy művészi, és professzionális hajóépítő projektet lebonyolítani.

László Ness Boat-ja magasra teszi a mércét az amatőr hajóépítők számára. Módszerét másolni nem is lehet, de azért sok mindent elleshetünk a részletes, és fotókkal gazdagon illusztrált élménybeszámolójából, amelyet a hajóépítők.hu ’Projektek’ szekciójában olvashatunk.

tirrik
A Ness Boat – amelyet manapság már ’Tirrik’-nek hívnak – tervezője Iain Oughtred. A hajó nagy teherbírású, stabil, és kis merülésű tengerbiztos hajó, amely könnyen evezhető is. Vitorlája álló vagy ’balance’ lugger, amely változatos szélviszonyok között is optimális teljesítményt nyújt.

A beszámoló részletesen tárgyalja hajó építésének egyes lépéseit fotókkal, és módszertani illusztrációkkal. Azok számára, akik még nem építettek hajót, biztosan komoly inspirációt nyújt a Ness Boat építése, de első hajónak nem ajánlott nehézsége miatt. Akik már megtapasztalták egy hajó saját kezűleg való létrehozásának örömét, talán megfontolhatják, hogy valamelyik következő projektjük éppen egy ilyen (vagy ehhez hasonló) hajó építése lesz.

Jó olvasgatást!

Ness Boat – egy Shetlandi vitorlás halászbárka építése


nb


nb

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian