A hajoepitok.hu weboldal fóruma már évek óta működik, és komoly mennyiségű hasznos beszélgetés, eszmecsere, képmegosztás, beszámoló stb. történt. Nem kevés hajóépítés iránt érdeklődő olvasónk órákat tölt azzal, hogy a fórum különböző bejegyzései segítségével fejleszti tudását, így készítve föl magát a saját hajóépítő projektjére.

„A kenu szállítása szárazföldön” nevű témában is számos remek ötlet és azok megvalósulása látott napvilágot. A következőkben ezeket szeretném összefoglalni.

A kenuval (kajakkal, kis vitorlással) rendelkezőknek már biztosan megfordult a fejükben, hogy szükségük lenne egy kiskocsira, amellyel a telephelytől (parkolóból, stb.) a vízpartig letolhatják hajójukat. Sokan már vásároltak is egy ilyen kocsit, de az amatőr hajóépítő legszívesebben a járulékos eszközöket (evező, vitorla, kiskocsi) is maga építi. A fórum tagjai közül is többen nekiláttak.

Nézzünk néhány ötletet, példát a különböző módszerekre, és kocsi típusokra:
PVC csőidom – állítólag percek alatt összerakható, szétszedhető, könnyű és olcsó:

Vízvezeték cső (hegesztve) – a hegesztéshez értő szakik valószínűleg stabil, és időtálló szerkezetet építhetnek (köszönjük a fotókat Emericnek).

Átalakított kocsik – molnárkocsiból, régi kórházi ágyból, kerékpárból, és még sokféle kerekes jószágból is lehet csónakszállító kiskocsit építeni (fonix38, és Csepeli fórum tagoktól):

És néhány ötlet az “egyéb” kategóriából:


Kerékpárhoz csatolható kocsik (utánfutók):

Néhány tapasztalaton alapuló jó tanács:

A kerekeket barkácsáruházában lehet beszerezni, a minőségük sajnos nem mindig megfelelő. A hajószállító kocsi két kereke közötti ‘hasmagasság’ nehéz terepen, vakondtúrásos, hepehupás talajon gondot okozhat ezért féltengely, vagy magas tengelyelhelyezés javasolt. Jól jöhet, ha a kocsink könnyű, esetleg összecsukható, és fennmarad a vízen – az építésnél ezeket vegyük figyelembe. A hajó szállításakor mindig gondoskodjunk a hajótest megfelelő rögzítéséről, nehogy útközben leesen – erre legjobb a racsnis gurtni, vagy a gumikötél.

A hajók autó csomagtartóján történő szállításával kapcsolatban is érkeztek ötletek, de azt egy másik cikkben tárgyaljuk majd. Ebben az esetben a fő kérdés mindig az egyszerű felrakás módja, különösképpen, ha a hajós egyedül van.

Van olyan aki a hajózást és a szállítást összeköti – csak haladóknak 😉 Kapcsolódó videó ITT.

Végezetül egy rossz példa 😉

(valószínűleg a hajó ebben az esetben csak leugrott a trélerről, amikor az autó az oszlopnak ütközött)

Várjuk továbbra is az ötleteket, beszámolókat, fotókat, amelyeket örömmel megosztunk itt az amatőr hajóépítők első magyarországi weboldalán.

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian