A stand up paddle (SUP) már hazánkban is egyre népszerűbb. Magas minőségi szintű deszkákat már lehet vásárolni, az árak viszont elég borsosak. Mint a legtöbb vízi járműnek, a SUP-nak is komoly amatőr hajóépítő rajongó-tábora van nemzetközi szinten. A házilag épített SUP-ok nemcsak szépek, de legalább olyan jók is, mint a gyári modellek. Megépítésük nem kíván átlagos amatőr hajóépítő tudásnál többet.

A következőkben a SUP-pal kapcsolatos részletekkel szeretnék szolgálni, valamint az otthoni építés lehetőségeit is taglalni fogom.

Az álló helyzetben evezésnek ez a formája Polinéziából eredeztethető. A stand up paddle (SUP) szörfözés/deszkázás modern változata pedig Hawaiiról származik, és a hullámlovaglás praktikus alternatívája. A hullámlovaglástól alapvetően abban különbözik, hogy használatához nem kellenek hullámok. A SUP eredeti használói halászatra, szigetek közötti rövidebb utazások céljából pattantak fel a deszkára. Az álló helyzet arra szolgált, hogy a halászzsákmányt vagy a víz alatti akadályokat könnyebben észrevegyék, illetve messzebbre lássanak. Ugyan ezen okokból világszerte eveztek (vagy csáklyáztak) így hagyományosan, álló helyzetben főleg a halászatban, vagy más vízi gazdálkodási területeken.

Tradicionális SUP (1., 2. kép)


Hagyományos magyar (bal oldali kép), és angol (jobb oldali kép) halászati célú állva-evezés

A modern korban a SUP a hullámlovaglás és a windsurf egyik alternatívája. Sportként igazából a kétezres évek elején kezdett elterjedni. Manapság már nemzetközi versenyeket is rendeznek ebben a kategóriában. Szabadidős sportként világszerte egyre népszerűbb minden korosztályban, és nem csak a tengeren, hanem folyókon, tavakon is. Még SUP jóga is létezik.

A magyar Hasulyó család 2011-ben SUP-pokkal evezte végig a Duna teljes hosszát, 2000 km-t, 38 nap alatt, amely világcsúcsnak számít. A sportág népszerűsítését is célnak kitűző vállalkozás kalandjait egy blogban is megörökítették.

Az átlagos SUP hossza 3,5 – 5 méter közötti. Az úszótest lehet fából, polisztirol habból, vagy akár felfújható is. A SUP evező a szokásos evezőknél hosszabb, nyilván az álló helyzetben történő evezés miatt.

A SUP magyarországi alkalmazásainak nagyon sok lehetősége van. A folyókon, tavakon túrázásra, a holtágakban, nádas, lápos, mocsaras vidékeken természetjárásra, madármegfigyelésre remekül alkalmas az állva evezhető deszka. A nagyobb tavainkon szintén remek sport-eszköz lehetne a SUP.

Házilag többféle képen is lehet SUP-ot építeni. Vannak egészen egyszerű, igénytelen megoldások, főleg azoknak, akik csak kipróbálnák az állva evezést. Ilyen például a polisztirol habból épített hajótest, amelyet lehet üvegszövettel laminálni, vagy csak egyszerűen egy merevítő szerkezethez erősíteni.

A fából épített SUP-ok rétegelt lemezből készülnek, az alkatrészeket epoxi-ragasztóval illesztik össze, kívül pedig laminálják, festik, lakkozák. Számos remek modell terve és építési útmutatója rendelhető meg (angol nyelven). Magyar nyelvű anyagok szinte egyáltalán nem léteznek.

Az egyik legjobb SUP a Kaholo, amelynek tervei a CLCBoats-nál rendelhetők meg. A Kaholo belül üreges, és tűz-ragaszd (stich&glue) technikával építik. A SUP kapható hajóépítő készletben, valamint tanfolyamokon csoportosan is építik.

A Kaholo építése – nyolc részes videó

Linkek:

Egy vicces és olcsó építési módszer
SUP katamarán polisztirol habból
Kaholo SUP
Egy másik terv – útmutató forrás

írta: Mezei Csaba

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian