Az idei Amatőr Hajóépítő Találkozó egészen más stílusban zajlott, mint azt terveztük. Idén terveim szerint rekordot döntött volna a résztvevők száma, vitorlásversenyt, drón-felvételes hajófelvonulást, és még sok minden mást terveztem.

Az időjárás viszont közbe szólt. A pénteki, nulladik napon már többen megérkeztek, még egy kis hajózásra is volt idő, de éjjel vastag felhőzet kúszott a sarudi Élményfalu területe (meg az egész ország) fölé. Egész éjjel szakadt az eső és reggel sem állt el. Pont emiatt gondolom, sokan el sem indultak, de többen szombat délelőtt döntöttek úgy, hogy nem kockáztatják meg a megfázást, inkább hazamennek. Azért összegyűlt a parton jónéhány hajó, a csapat pedig leginkább a tető alatt beszélgetve várta, hogy jobbra forduljon az időjárás.

Amikor kissé csökkent a csapadék intenzitása először az evezősök szálltak vízre, majd a vitorlás hajó-építők is. Ahogy fokozatosan elállt az eső úgy indult be egy jó kis kifújt szél, amitől a vitorlások szeme felcsillant. Elsőfokú viharjelzésben mentünk ki a „nagyvízre”, és hamar kiderült a lehető legjobban döntöttünk, hogy maradtunk. Az erős szél miatt vigyáztunk egymásra, együtt maradtunk, segítettünk a kezdőknek, és csere-beréltük is a hajókat, hogy színesítsük a tapasztalatainkat. Nagyon jót hajóztunk, én személy szerint alig tudtam kimászni a hajóból a nap végén, olyan fáradt voltam.

Vasárnap pedig mindez folytatódott, de már kissé erősebb szélben (40 km/h). Több vitorlás is sebességrekordot döntött; volt minden: fröcskölés, csapatás, fenék alatt süvítő szél. A láb-beakasztó és a hajóperemre kiülés szinte alapkövetelmény volt. A legfürgébb hajó ezúttal is Hencze András GIS-e volt. Ez a hajó nagyon szereti az erős szelet, és úgy hasít, mint a veszedelem. De persze az OZ Racer és a Goose valamint a Wierszkó féle 4m-es dayboat tulajdonosainak sem kellett panaszkodni, nem sokkal maradtak le.

A csökkentett létszám ellenére idén is kiosztásra kerület az év amatőr hajóépítője díj mindhárom kategóriája. A díjkiosztó ceremónia nagyon bensőséges volt, de azért emlékezetes. A díjazottak a következők voltak:

A 2018-as év legszebb hajója díj nyertese: Major Rajmund, és az ő gyönyörűen kidolgozott Wierszko-féle 4.0 m-es Dayboat-ja.

A 2018-as év amatőr hajóépítője díj különdíja: a Romániából érkező Koszta János és Ionuc, hajójukkal a gyermek-méretre szabott Wood Duck adaptációval, amelynek építéséből Ionuc is jelentősen kivette a részét.

A 2018-as év amatőr hajóépítője: Zahorec Tibor, a felvidéki hajóépítő, aki már számos Storer hajó mellett két Barnabás kajakot is épített, tapasztalatait lelkesen megosztva a hajóépítő közösséggel, valamint amatőr vitorlás létére neves versenyeken részt vett, népszerűsítve az amatőr hajóépítést és a közösséget. A fotón a tavalyi év amatőr hajóépítője Juhász Jenő (balra) és az idei díjazott Zahorec Tibor (jobbra) látható.

Érdemes még megemlíteni az Erdélyből érkezett csapat remek evezős hajóit, Kiss Attila (Krumply) a decoupage-hoz (szalvétatechnika) hasonló módszerrel dekorált Barnabás kajakját, Póczi István tökéletesített proáját, a parton egyszer csak megjelenő 4 darab karbon-fekete skin-on-frame kajakot, és Frenky remekül kivitelezett (flo-mo féle) Gorewood kenuját.Összefoglalva idén ismét jól sikerült a Találkozó a nehezített körülmények ellenére. Jövőre talán visszatérünk, talán nem, ezt még el kell dönteni. Szóba került ismét két találkozó szervezése is különböző helyszíneken. Hamarosan ez is eldől, de egy biztos, jövőre is vízre szállunk saját építésű hajókkal, evezősökkel, vitorlásokkal. Addig is igyekszünk közös hajózásokat szervezni a fórum és a közösségi média segítségével. Ha bárki szeretne ilyet szervezni, jelezze felém.

Mezei Csaba


Korábban írtuk

Amatőr Hajóépítő Találkozó 2018 – Sarud, Tisza-tó, 2018. július 6-8

Idén hetedik alkalommal rendezzük meg az Amatőr Hajóépítő Találkozót, amely egyben a második Tisza-tavi Amatőr Hajóépítő Találkozó tekintve, hogy tavaly is tartottuk a rendezvényt. Vendéglátóink idén is az Élményfalu, és annak megálmodója Kücsön Gyula, valamint lelkes csapata. A helyszín a találkozó szempontjából ideális: elegendő hely van a vízre szálláshoz, szállás-lehetőségekkel, büfével, valamint a gyerekek számára különböző játszási, strandolási, sportolási lehetőségekkel. Remélhetőleg idén a helyi szervező-csapattól kapunk egy kis segítséget a vitorlás verseny lebonyolításában. Az Élményfalu területére a Találkozó résztvevői ingyen beléphetnek.


Szállás: a szállást mindenki egyénileg tudja foglalni, a helyszínen a sátorozástól a panziós ellátásig minden van, aki szállodába szeretne menni, a közelben arra is van lehetőség. Szállásfoglalás ITT (javaslat: érdemes minél hamarabb szállást foglalni, mert gyorsan fogynak a helyek).

Étkezés: a helyszínen van büfé. Szombat délutánra rendelünk egy bográcsgulyást (a költségről később). Az igényeket a regisztrációban lehet megadni.

Pólók: idén nem lesz új póló költségvetési okokból, de idén is elhozom a korábbi évekből maradt pólókat, és minimál áron (1000 Ft/db) fogom az érdeklődők rendelkezésére biztosítani.


A program:

Péntek: nincs hivatalos esemény, de többen jelezték, hogy már pénteken érkeznek

Szombat

09:00-10:30: Érkezés, ismerkedés, hajószemle, az Év Amatőr Hajóépítője cím, és hajó-szépségverseny nevezés

10:00 – Köszöntő, hivatalos megnyitó a parton, új hajó vízre tételi ceremónia (ha lesz újonnan épített hajó, beszédekkel, pezsgővel)

10:30 – A Nagy Közös Vízreszállás – az összes hajót (evezőst, vitorlást) szeretnénk egyszerre a vízen látni egy meghatározott útvonalon való felvonuláshoz, amelyről drónos légi-felvételt készítünk

11:00 – közös hajózás, gyakorlás

12:00-16:00: Irány a víz – vitorlás és evezős barangolás a Tisza tavon – jó szél esetén vitorlás túra- és/vagy akadályverseny

16:30 – Estebéd, az Év Amatőr Hajóépítője Díj átadása, verseny-eredményhirdetés

17:30 – napnyugtáig: további vizes örömök

Vasárnap

09:00-10:30 – Reggeli evezős túra a közeli nádasokban

10:00-11:30 – Vitorlás verseny – az időjárás függvényében (ha előző nap elmaradt)

12:00 – evezős ügyességi verseny (részletek hamarosan)

13:00 – Evezés, vitorlázás kimerülésig

A még nem végleges programot illetően bármilyen további javaslatot, ötletet szívesen veszünk.

A Találkozó július 7-én, szombaton 10:00-kor kezdődik, de lesznek, akik már pénteken megérkeznek.

Regisztráció ITT – határidő július 1. A regisztráció alapvető célja, hogy tudjuk, hány emberre számítsunk. Aki nem szeretne regisztrálni, vagy csak beugrana, természetesen őt is örömmel látjuk.

Az esemény Facebook-os esemény oldala

Kapcsolódó fórumtéma (a legfrissebb infókkal)

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian