SecPerc Kenu (Quick Canoe) – könnyű, gyorsan megépíthető kenu

Hossz 4,7 m
SecPerc Kenu – Quick Canoe
Szélesség: 0,83 m
Súly: 23 kg
Könnyű, stabil 2-3 személyes túrakenu-
Nagyszerű teljesítményt nyújt, könnyű és gyorsan megépíthető.
Az építés anyagköltsége egy boltban kapható kenu árának töredékéből is kijöhet!
A részletes és jól használható építési útmutató segítségével a hajó könnyedén, akár 5-6 munkaóra alatt megépíthető.

Az anyaglista letöltéséhez klikk ide (PDF).

A nemzetközi hajóépítő közösség és Michael Storer egy ideje már gondolkodott egy gyorsan megépíthető, egyszerű kenuról. Egy olyan hajóról, amelyet akár a nyaralás első két napján a helyszínre kézbesített anyagokból össze lehet dobni és a harmadik napon már lehet is vele evezni. Az Eureka 155 kenu építéséhez legalább 60 munkaóra kell, ezért is volt szükség a portfólióban egy „sec perc” alatt megépíthető, akár eldobható kenura is. Az eldobható jelzőt később elvetették környezetvédelmi szempontok miatt, illetve a hatékonyság jegyében inkább egy tartósabb hajó irányába mozdultak el.

Sokféle egyszerűen megépíthető hajótípus vizsgálata után a tervező egy olyan koncepciót dolgozott ki, amelyben ötvözte a lapos fenekű hajótestek egyszerűségét a klasszikus kanadai típusú hajók formájával és nagyszerű teljesítményével. Így alakult ki lassan a SecPerc Kenu koncepciója. A hajó végleges neve Quick Canoe lett, amely SecPerc-re lett magyarosítva.

A hajó 3 db szabványos rétegelt lemez lapból (1220×2440 mm) jön ki, de a hazánkban kapható nagyobb méretű lapokból (2500×1700 mm) kettő is elég. Az epoxigyanta mennyiségén is sok spórolható. A hajótest összeállításához olyan egyszerű módszereket alkalmazhatunk, mint a szürke ragasztószalag (duct tape) vagy a sűrített epoxigyanta kitöltés. Mindent összevetve a 2013-as árakat nézve 40-60 ezer forint elég lehet az alapanyagra – (Figyelem: a rétegelt lemez, epoxigyanta, és üvegszövet árának növekedése, és az országrészenként való eltérése miatt javasolt építés előtt egy előzetes árkalkuláció a letölthető anyaglista alapján).

A hajót öt munkaóra alatt is lehetséges megépíteni, de kevésbé tapasztalt, vagy a részletekre komolyan odafigyelő hajóépítő is kb. 20 óra alatt végezhet.

A hajó stabilitása a test alakja miatt jó, iránytartását a hajó teljes hosszán végigfutó uszonnyal kombinált gerinc adja. A hajó esztétikai szempontból kétségtelenül nem versenyezhet az Eurekával, viszont robosztus, erőteljes kinézete biztonságot sugároz és egy komoly túrahajó benyomását kelti.

A SecPerc Kenu és az Eureka összehasonlítása

Az első magyarországi SecPerc Kenu építésének összefoglalása

A hajó építési útmutatójának megrendelése

Variációk SecPerc kenura (cikk)

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian