Aki ezen a weboldalon böngészett, és az igényeinek leginkább megfelelő kenu építésén gondolkodott, biztosan mérlegelte már, hogy az Eureka vagy a SecPerc kenu lenne számára a legmegfelelőbb. A következőkben a döntésben szeretnénk segíteni.

Szerte a Interneten számtalan ingyenes, fizetős, egyszerű és bonyolult hajótervet és építési útmutatót lehet találni.

Michael Storer egyik legismertebb és legnépszerűbb hajóterve az Eureka kenu. Ezt a kiforrott hajótípust leginkább minőségi anyagból, Oukume rétegelt lemezből szokták építeni. Az építési idő 60-70 óra körül mozog, de a legtöbb hajóépítő 2-3 hónapos esténkénti/hétvégi munkával tudta befejezni az építést. A minőségi anyagok használata mellett az építés költsége akár 100 ezer forintig is felmehet, de természetesen olcsóbban is ki lehet hozni, ha utánajárunk az olcsóbb anyagoknak.

A másik legújabb hajótípus egyszerűsége és könnyű megépíthetősége mellett még mindig jó teljesítmény tud nyújtani, és a kinézetére sem lehet panasz – ez a SecPerc Kenu (Quick Canoe) . A tervező a későbbiekben különböző méretű hajókból álló hajóosztályt szeretne tervezni ebből a hajóból. Az építési útmutatók olcsóak, ezért jól illeszkednek az alacsony költségvetéshez. Az anyagköltség mindössze néhány tízezer forintból kijöhet és az építési időre sem kell 5-6 óránál többet szánni tapasztalt építőknek. Természetesen a gondos munka több időt (akár 20-30 munkaórát is igényelhet), főleg kezdőknek.

A két kenuban hasonló az építési útmutató részletessége, melyek alapján a teljesen kezdő építő is viszonylag könnyen megépítheti a hajókat az építésen lépéről-lépésre végigvezető instrukciók segítségével. A hajókat eddig megépítők tapasztalati, az Interneten sok helyen megtalálható fotóbeszámolók, kommentárok és az eredmények alapján konszenzus alakult ki azzal kapcsolatban, hogy az útmutatók jól használhatóak. Az építők visszajelzései alapján az útmutatókat rendszeresen frissítjük.

Hogyan is válasszunk a két hajó között…

Eureka építése – projekt oldal
SecPerc Kenu építése – projekt oldal

Az Eureka kenu formája abból az időből származik, amikor a hajókat még hagyományos módon használták, szállításra. Áruszállításra, az elejtett vadak vagy azok bundájának a megtermeléstől vagy elejtéstől az értékesítés vagy faldolgozás helyéig történő eljuttatására – nyilvánvalóan ez napjainkban már nem aktuális, de a hajó sokoldalúsága és adottságai a modern értelemben vett használathoz is hasznosak – valódi távolságok megtételére alkalmas bármilyen időjárási viszonyok között.

Az Eureka kifejezetten jól evezhető hajó, súlya és teljesítménye megfelel a modern kor követelményeinek, sőt sok üvegszálas hajótípust meg is előz. A tipikus Eureka okumé rétegelt lemezből készül és a súlya 20 kg körül van, de ez akár 15 kg-ra is lemehet. Szállítása egyszerűen, gépjármű csomagtartóján is kényelmes. Az összetűzéses módszerrel készülő hajó kinézete nagyszerű: egy kecses, formás és jól teljesítő hajó benyomását kelti, és az is.

A SecPerc kenu hajótestének formája, sokkal egyszerűbb, de a fő jellemzői megfelelnek a klasszikus kenunak. A szokatlan gerinc-uszony kombináció azért lett kitalálva, hogy a három fő panelból álló kenuk tipikus hibáját, a gyenge iránytartást kiküszöbölje. A gerinc mérete csökkenthető a hajó használatának megfelelően, ha a nagyobb fordulékonyság fontos, de átlagos használatnál az útmutatóban megadott méretek teljesen megfelelőek.

A SecPerc kenu három darab szabványos méretű rétegelt lemezből készül (de a hazánkban kapható nagyobb méretű táblákból kettő is elég), építésekor pedig olyan egyszerű módszereket vethetünk be, mint például a szürke ragasztószalag (Duct Tape) használata a hajótest összeállításánál. Ez a módszer nem működik minden hajótípusnál (az Eurékánál ne is próbáljuk), de a SecPerc építése során szerzett tapasztalatok alapján remek módszernek bizonyult. Az építési költségek további csökkentése érdekében (jó minőségű vízálló rétegelt lemez esetében) használhatunk poliészter gyantát is, bár ez az anyag nem biztosít olyan tartósságot, mint az epoxi gyanta. A hajó evezhetősége remek, és robosztus formája miatt stabilabb az Eurékánál. Az esztétika nyilván ízlés kérdése is, de az eddig visszajelzések nem voltak egyáltalán negatívak.

Összefoglalva, ha szeretnénk egy esztétikus, túrakenut akkor az Eureka jó választás – olcsó, könnyű, egyszerű megépíteni, élmény az evezés vele. Ha a lehető legegyszerűbb, legolcsóbb, és leggyorsabban megépíthető kenut szeretnénk, amelynek teljesítményére nem lehet panaszunk a kinézete pedig egyszerűséget és biztonságot sugároz, akkor a SecPerc a legjobb választás.

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian