Hossz – 4.73m
Szélesség – 0.86m
Súly – kb.: 20kg (de akár 15,5 kg is lehet)
Egyszerű építés
Nagyszerű evezési élmény
A hagyományos műanyagkenuk súlyának a fele
Egyszerű építési útmutató, részletes instrukciókkal és sok illusztrációval

A Michael Storer által tervezett kétszemélyes kenu az úgy nevezett összetűzős, ragasztásos módszerrel készül (stitch and glue). Ez az egyszerű módszer a hajótestet alkotó panelek kivágása utáni ideiglenes rögzítését, összetűzését jelenti, amelyet üvegszálas szövettel és epoxi gyantával történő a ragasztás követ.

Az üvegszálas hajóknak legalább kétszeres a súlyuk a fahajókhoz képest. A korszerű epoxi gyantás módszerrel viszont tartósságban, strapabírásban könnyedén felveszik a versenyt a műanyaghajókkal is.

Az Eureka 155 rétegelt lemezből készült kenu számítógéppel tervezett alakja nagyobb tervezői szabadságot tett lehetővé, mint a hagyományos kézi módszerek.

Az újszerű építési módszer alkalmazása során a fenéklemezből kiindulva felfelé haladva kerül a hajótest összeállításra. Az öt darabból álló szerkezetet műanyag kábelkötegelővel vagy a hagyományosabb rézdróttal fogják össze ideiglenesen. Az összeállt hajótestet ideiglenes távtartókkal tartják formában, amíg meg nem történik a ragasztás. Ezután kerül elhelyezésre az úgynevezett habléc és a légtartályok, majd az ülések és a középső merevítő.

Az Eureka 155 egy kisebb méretű hajóból lett kifejlesztve. Ezért is lett a hajó alakja kecses, mégis jól alkalmas hosszabb túrákra és csomagok szállítására.

Azok, akik megépítették ezt a nagyszerű hajót mind egyetértenek abban, hogy nagyon könnyen lehet a hajóval evezni, és akár komoly, hosszú távú túrákat is be lehet vele vállalni.

A másik fontos visszajelzés az építőktől a hajó gyönyörű megjelenése.

Az Eureka 155 megépítéséhez szükséges anyagok

  • 2 lap szabvány méretű rétegelt lemez (+ egy kevés lemez szükséges, ha a légtartály beépítésre kerül.
  • 3 liter epoxi gyanta
  • Üvegszálas szövetcsík (kb.: 40 m)

Az anyaglista letölthető innen (PDF).

A SecPerc Kenu és az Eureka összehasonlítása

Egy személyes beszámoló a hajó építéséről

Az Eureka kenu építési útmutatójának megrendelése

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian