Ezzel a miniprojekttel egy kissé a hajóépítés határterületére tévedtem, de azért szerintem érdemes itt is megosztani.
Már két éve rágta a fülem az egyik kollégám, hogy építsek neki egy wakeskate-et. Idén nyáron végre rászántam magam, és utána néztem mi is az a wakeskate.

A wakeskate, az USÁ-ból indult őrület, egy olyan vízen vontatott, enyhén hajlított deszka, amelyen állni kell. A deszka lehet fából vagy kompozit anyagokból, és leginkább abban különbözik az elterjedtebb wakeboard-tól, hogy a deszka hajlított, nincs rajta kötés, és a mérete kisebb.

.Az első feljegyzett wakeskating tevékenység az 1970-es évek végére, 1980-as évek elejére tehető. Eredetileg, a vontatóhajók után húzott hullámszörfök lekicsinyített változatai voltak. A kisebb léc lehetővé tette, hogy a hullámokról az emberek felugorjanak. Mivel a vízi sporteszközöket gyártó cégek a wakeboarding fejlődését részesítették előnyben, így a köztudatba csak az 1990-es évek közepén került be és fejlődött tovább. Főleg a fiatalok körében terjedt el. A trükkök nagyrészt a wakeboarding trükkjei, annyi különbséggel, hogy a kötés hiánya miatt nehezebb kivitelezni őket

Nos, lássuk, hogyan is született meg a valószínűleg első magyarországi, házi építésű wakeskate.

Tervezés – Már az elején nyilvánvalóvá vált, hogy rétegelt lemezből fogom elkészíteni a deszkát – az egyes rétegeket epoxigyantával, egymásra ragasztva fogom valamilyen sablon segítségével az ívet kialakítani. Először a hozzávetőleges méreteket kellett kitalálni. Az Interneten talált értekezések alapján a deszka hossza kb. 1 méter, szélessége középen 0,4 m (a végeknél 0,28 m), vastagsága pedig kb. 20 mm. A deszka hajlása 50 mm, de ez egyéni ízlés dolga is; van, aki a szinte egyenes deszkát részesíti előnyben. A végleges méretek kitalálása a wakeskate használójának adottságaitól is függ, de ha többen is használni fogják a sporteszközt, akkor érdemes inkább a nagyobb méretet választani (de a hossz így se legyen több mint 1,15 m).

Összefoglalva lássuk az anyagszükségletet:

Az építőkeret:

Név

Méret

Hossz

Megjegyzés

Oldalfal

200 x 20

2000

Lehet deszkaanyag, munkalap

Távtartók

100 x 15

Kb. 2000

Léc, deszka – lényeg, hogy erős szerkezetet tudjunk létrehozni

A wakeskate:

Név

Méret/mennyiség

Darab

Megjegyzés

Rétegelt lemez

4 mm vastag

1220 x 2440-es táblaméret

1

A cél, hogy kijöjjön belőle 5 db 1000 x 400-es lap, a típusa valami könnyű, és jó minőségű legyen (pl.: Okume, Meranti)

Epoxi gyanta

1 kg + térhálósító

West System, SR5550

Üvegszövet

1000 x 400

1

Maximum 200 g/m2

Ezen kívűl kellett még egy marék facsavar az keret összeszereléséhez, illetve az uszony(ok) elkészítéséhez egy kis darab keményfa is.

Az anyagok beszerzése -Én személy szerint nem vettem semmit, mert minden volt otthon maradékként, de akinek nem hajóépítés a hobbija, az könnyen beszerezheti a legközelebbi barkács-áruházban vagy fatelepen.

Laminálókeret megépítése – A lamináló keret két oldalfalára kivágás után felrajzoltam a leendő wakeskate ívét. A felrajzolás legegyszerűbben az ív egyik végpontjára rögzített hajlékony léc segítségével történhet. A rögzítés történhet egy szög vagy csavar segítségével, amelyet az egyik végpontba ütünk/hajtunk be, majd a léc végét ehhez a ponthoz egy szorítócsipesszel odafogatjuk, és a lécet meghajlítjuk úgy, hogy az érintse az ív legmagasabb pontját (50 mm) és a másik végpontot is.

Amikor elkészült az ív, dekopírfűréssel kivágtam – így a keret négy oldalfala elkészült. Ezután levágtam a távtartókat. Én használt, maradék-deszkákat vágtam, majd hozzácsavaroztam az oldalfalakhoz. A rögzítés önbehajtó facsavarral és akkus csavarozó géppel történt. Én a keret felső felére még rátettem egy rétegelt lemez darabot, de később rájöttem, hogy felesleges volt, a keret a nélkül is kiadta volna a deszka ívét.


(a laminálókeret alsó és felső részének vázlatos rajza)


(és a valóságban)

Laminálás – Miután méretre vágtam a deszka rétegeit (1000 x 400 mm-es lapok) azokat egymás után bekentem sűrített epoxigyantával, majd a keretbe téve párhuzamszorítókkal összepréseltem azokat, csak annyira, hogy a gyanta épen hogy kinyomódott.


(az összeszorításra különféle szorítókat használtam – a párhuzamszorítók használatához egy-két helyen megfúrtam a keretet)

A forma kialakítása – Másnap kivettem a keretből a szép, íves, nyers lapot. A két végét 28 cm-esre keskenyítettem (szintén dekopír fűrésszel), majd a széleket lekerekítettem csiszológéppel. Az uszonyokat (szkeg) is házilag készítettem két darab keményfából (arról még nincs külön fotó, de hamarosan felteszem) – bár ezeket meg is rendelhettem volna az Interneten műanyagból vagy akár fémből is. Az uszonyokat epoxi-ragasztóval és egy-egy rozsdamentes csavarral rögzítettem a helyükre.


Dekorálás – a dekorálást már a megrendelő végezte saját igények szerint.


Üvegszövet erősítés – A dekoráció után visszakaptam a deszkát, ami kapott egy réteg üvegszövet erősítést alul, és egy teljes epoxigyanta bevonatot (3 rétegben).

Felülre erős ‘polifoam’ szivacsot tettem – olyat, amit a kondigépek alá szoktak tenni – a rögzítés szintén sűrített epoxival történt (a ‘polifoam’ szélét egészen szépen meg lehetett munkálni csiszológéppel).

Próba – a próbaút (kezdő wakeskate-eshez mérten) sikeresnek mondható; néhány teljes kört is sikerült megtenni az Omszki tavi pályán. Egy profi board-os srác is kipróbálta, és neki is bejött, de azért adott néhány tanácsot: a deszka túl nehéz, egy kicsit túl nagy a tulajdonos testméreteihez viszonyítva. Tehát könnyebb, keskenyebb és rövidebb deszkát javasolt a legközelebbi építéshez. A lecke feladva – lehet készíteni a 2.0-ás változatot.

Frissítés: azóta készült egy második wakeskate is, amelynek íve enyhébb, mérete kisebb, és a súlya is csekélyebb. Az építés módszere is finomult kissé. Többen is érdeklődtek a projekt felől – ha bárkit érdekelnek további részletek, vagy szeretne egyet építeni saját maga, akkor érdeklődjön a hajoepitok[kukac]gmail.com e-mail címen vagy akár a fórumon is.

Mezei Csaba

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian