Az üvegszálas szövet a műgyantával történő ragasztás, és laminálás során használt szerkezet erősítő anyag. A hajoepitok.hu -n tárgyalt hajók építése során üvegszövetet (nagyobb felületek erősítésére) illetve 5 cm széles üvegszálas szalagot (panelek összeillesztésére) használunk.

Üvegtextíliák

Az üvegtextíliák feldolgozási tulajdonságaik mellett, a maximálisan elérhető üvegtartalomban, és erősítő hatásukban különböznek egymástól a gyantaszerkezetben. Az üvegtextíliák fajtái a vágott szálból készült paplan, a roving szövet, üvegszövet, és az úgy nevezett nem szőtt textíliák. Az amatőr hajóépítők leggyakrabban üvegszövetet használnak, amely az epoxigyantához leginkább alkalmas erősítő anyag. Rovingot ritkábban, üvegpaplant pedig csak poliészter gyantához alkalmaznak. (A két gyanta-típus felhasználásáról bővebben ITT).

Az üvegtextíliák legfontosabb jellemzője a „négyzetmétersúly”. Ez azt adja meg, hogy egy négyzetméternyi szövet hány gramm súlyú. Természetesen ez az adat meghatározza a vastagságot is, ezzel együtt a késztermék vastagságának növekedését is. A különböző textíliák 10 – 800 g/m² súlyban és különböző szálfinomságban, és szövési módban állíthatók elő.

Rovingszövet

A legalább 50-60 pászmából összesodort, roving szálból szőtt szövetet nevezik rovingszövetnek. Abban különbözik az üvegszövettől, hogy rendszerint a legegyszerűbb vászon- vagy zsák-szövésmóddal készül (200-800 g/m2), illetve az üvegszöveteket kevesebb pászmából sodort szálból (finomságtól, vastagságtól függően) készítik A rovingszöveteket leginkább poliészter gyantával használják, az üvegszöveteket pedig inkább epoxikkal.

Üvegpaplan

A fonócsévéből kihúzott üvegszálakat itt hosszabbra vágják, – 5-8 cm-re – és véletlenszerűen szórják egy szállítószalagra. A szálakra kötőanyagot permeteznek, amely megszárítva összefogja az anyagot. Az üvegpaplanok a hajó- tartály- és az autóiparban régen bevált és mérsékelt árú erősítő anyagok.

Az üvegpaplanok anyagát általában elsősorban poliészter (és vinilészter) gyantához készítik. Mivel az epoxi gyanták nem tudják jól oldani a kötőanyagot, ezért a kis ívű hajlatokat rosszul követi. Ezen a problémán a kritikus helyek megvágásával szoktak segíteni, de tudni kell, hogy ezeken a helyeken a mechanikai szilárdság erősen csökken. Üvegpaplant általában nem szoktak epoxi gyantával impregnálni, de ha valamilyen okból mégis szükségessé válik, akkor célszerű az ún. emulziós kötésű paplant használni, mert ez valamivel jobb eredményt ad.

Üvegfátyol

Az üvegpaplan speciális változatának tekinthető, ahol nagyon kicsi a négyzetmétersúly. Egy négyzetméter üvegfátyol néhányszor 10 gramm súlyú.

Üvegszövet

A legegyszerűbb esetben a fonallá sodort szálakat a textiliparból ismert módon szövetté szövik. Az üvegszövetek már 10-20 g/m2 súlytól akár több száz g/m2 súlyig készülnek sokféle szövésmóddal. Felhasználási területük rendkívül sokrétű, többféle szövésmódjának köszönhetően valamilyen formáját a kompozitok gyártása során szinte mindig használják.

(forrás: www.mugyantak.hu)

Olvasd el a teljes hajóépítő segédanyagot!

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian