Michael Storer

Hajótervező

  Rólam

  Michael Storer ausztrál hajótervező 2013-as üzenete a magyar hajóépítőknek:

  Szeretettel üdvözlök mindenkit!

  Az online közösségek alapvetően jók, de ha személyes eseményekké fejlődnek, mint ez is itt, az még annál is sokkal jobb, mert lehetőséget teremtenek a közvetlen véleménycserére, egymás munkáinak megfigyelésére, és személyes kapcsolatok kialakítására.

  Ebben a pillanatban én a Fülöp szigeteken tartózkodom, és egy Magyarországihoz hasonló hajóépítő közösséget segítek. Az itteni közösség (pinoyboats.org) hasonló dolgokat csinál, és hasonló problémákkal néz szembe, mint a hajóépítők.hu csapata. Amikor Csaba és néhány más ismerőse Szlovéniából és Romániából elkezdett hajókat építeni, akkor a például az epoxit csak 200 kg-os, hordós kiszerelésben lehetett kapni (ha egyáltalán lehetett). A helyi kereskedelem nem volt felkészülve a hobbiszerű hajóépítés kiszolgálására. A kialakuló csoportok – főleg, ha azok a hangjukat is hallatják – a hozzájuk kapcsolódó gazdaság, vagy a szolgáltatások fejlődését is ösztönzik.

  Az előbb említett Fülöp szigetek másik hasonlósága a Közép-Kelet Európai régióhoz, hogy a hajózásnak komoly hagyományai vannak. A filippínók hagyományosan sok mindent szállítanak hajón, mert ezzel a hatékony közlekedési eszközzel olcsón, sok embert és árut tudnak szállítani, helyi közösségeket ellátva étellel, orvossággal vagy éppen szolgáltatásokkal.

  Bár a hagyományok lassan eltűnnek, és a történelem is elvész, olyan csoportok, mint ez is, életben tarthatják ezeket a hagyományokat, a hajóépítést, hajózást, és a közösségek erejét. Ez egy csodálatos dolog, ami segíti a kultúra gazdagságának és örökségének megőrzését. Izgatottan várom a magyar és más hasonló közösségek további előmenetelét.

  A legjobbakat kívánom nektek a hajóépítő-találkozókhoz, amelyek még nem nőttek túl nagyra, de a jelentőségük figyelemreméltó.

  hu_HUHungarian