Ez már tényleg abszurdan hangzik, mégis közelebb áll a realitáshoz, mint azt sokan gondolnák. A RebelCat egy jól kigondolt és kipróbált, egyszerű és könnyen beszerezhető anyagokból építhető, valódi vitorlázási élményt adó vitorlás katamarán.

A hajó feltalálója Martin Adams több mint tíz éve fejlesztgeti hajóját, amelynek első verziója egy embert is alig bírt el, a jelenlegi (ötödik) változat pedig már szinte hihetetlen sebességgel repíti 2-3 három fős legénységét a fedélzetén.

RebelCat 1

RebelCat 1

RebelCat5

RebelCat5

A PVC szennyvíz cső nem tévedés – valóban ez alkotja a hajótesteket. A felépítmény egyszerű deszkákból, az árboc alumínium vagy horganyzott csőből, a vitorla pedig olcsó polietilén ponyvából készül.

A vitorlázat egy latnikkal merevített fővitorlából és egy fokvitorlából áll. A teljes felület 10 m2 alatt van.

Az alábbiakban egy videót láthatunk arról, hogyan hasít a hajó. Szinte ijesztő a teljesítménye.

A PVC cső hővel formázható, de egyszerű kanyar elemmel, vagy kúp alakú útjelző bója felhasználásával is le lehet zárni a végeit. Epoxigyanta használata mellőzhető, ami csökkenti az építés költségét. A felépítmény egyszerű, az oldalara kinyúló részek növelik a stabilitást, valamint erős szélben a trapézolást is segítik. A hajó megépíthető úgy is, hogy az szétszedhető legyen, megkönnyítve a szállíthatóságot.

A hajót bárki otthon is könnyen megépítheti, ha megrendeli a feltaláló DVD-jét 48 amerikai dollárért. Én megrendeltem, és szerintem egészen jól követhetően, részletes videóval és tervrajzokkal segíti a szerző az építés folyamatát. A hajó különösebb szakértelem nélkül, egyszerű szerszámokkal is megépíthető.

RebelCat5_2

Az építés egyszerűsége és a benne rejlő sikerélmény-faktor egy magyarországi tréningszervező céget is megihletett. A tréning szervezőjétől kértem egy élménybeszámolót, amelyet EZEN az oldalon olvashatunk.

Íme egy rövidfilm a képzésről.

A RebelCat építése igazi amatőr hajóépítési tapasztalat lehet mindazok számára, akik belevágnak. Az anyagok beszerzése nem jelenthet gondot – bár a végső bekerülés biztosan nem filléres tétel, de egy gyári katamarán milliós árához képest biztosan elenyésző. Remélem lesz valaki, aki kedvet kap az építéshez, és be is számol a tapasztalatairól ezen az oldalon. Én személy szerint feltettem a listámra – egy nap biztosan megépítem.

Kapcsolódó weboldal: www.rebelcat.com

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian