A hatodik Amatőr Hajóépítő Találkozót idén a meseszép Tisza tavon, a sarudi Élményfaluban rendeztük meg. A Találkozóra 4 országból csaknem hatvan hajóépítő és családtagjaik jöttek el rengeteg gyönyörű kézzel épített hajóikkal. A Találkozót július 1-én szombaton kezdtük, de aki már pénteken megérkezett, az egész éjszakás viharos-esős idő után aggódva figyelte az eget, és az időjárás-jelentést.

Ahogy a hajók és építőik lassan megérkeztek, úgy a jó idő is megjött, bár a szél elég erős volt. A lassanként a parton felsorakozó hajók látványa sok embert odavonzott, sokan érdeklődtek, mik ezek a sokszor furcsa formájú, lélekvesztőnek tűnő, vagy éppen ékszeres doboz kinézetű remekművek.
A tízórai „eligazítás” során elhangozott a (nem túl feszes) program, és meghirdetésre került a 2017-es év amatőr hajóépítőjének díja. Idén az összes jelenlévő hajó és építője egyéni, írásos, vagy szóbeli ajánlás alapján került kiválasztásra.

A még mindig viharos szél ellenére a bátrabbak felszerelték vitorlás hajójukat és a reffelt vitorlák lassan beszínezték a Tisza Tó látképét, miközben sokan a parton csodálták saját és más építette evezővel, motorral és szél által hajtott hajóikat.

A szél enyhülése után, sokan kimentek a nyílt vízre, és hatalmas csapatás vette kezdetét, míg a kezdők védett öbölben gyakorolták a perdülés-fordulást, lee-, és luvoldali teendőkek, valamint az egyéb vitorlázási fogásokat. Mindeközben az evezősők is felfedezték a nádasok világát.

Délutánra mindenki kissé fáradtan, lepirulva és élményekkel teli tért vissza az estebédhez, amelyet az Élményfalu dolgozói készítettek el számunkra. A jóízű fogás elfogyasztása közben kihirdetésre kerültek a 2017-es év Amatőr Hajóépítője Díj helyezettjei. A döntés nehéz volt, mert mindenki megérdemelt volna egy díjat, de hát a versenyek már csak ilyenek.

Harmadik helyezett, különdíj: Ferencz Gyula. Gyula Romániából érkezett és aktív modellhajós tevékenysége mellett ő építette a régió első OZ Racerét is. Idén egy gyönyörű kajakot (bal oldal, a hajó típusát sajnos nem tudom) hozott. Ezen kívül meg kell említeni, hogy az egy mikrobusz utasterébe maximális számú bezsúfolható saját építésű hajók kategóriájában is abszolút első helyezett lett.

Második helyezett, a legszebb saját építésű hajó: Hencze András, és Tündér nevű hajója Goat Island Skiff. A gyönyörűen kivitelezett hajó mahagóni (külső rétegű) rétegelt lemezből kézült, saját készítésű szerelékkel (pl: csigákkal), madárcsőr árboccal, és szinte profi módon ponyvából megvarrt vitorlával. Itt meg kell még említeni a GIS legnagyobb vetélytársát, egy szinte múzeumba való, gondosan kimunkált, és családilag kivitelezett Stanley SmallCraft kishajót, amelyet Mari Zsófi és családja hozott nagyon nehéz volt nem az év legszebb hajójának választani, de a döntést végül meg kellett hozni. Ezúton is gratulálunk még egyszer a hajóhoz.

Első helyezett, a 2017-es év Amatőr Hajóépítője: Juhász Jenő, aki idén nem is épített új hajót, viszont a közösségért végzett fáradhatatlan, és lelkes, és teljes mértékben önkéntes munkája, az amatőr hajóépítés, és a hajózás népszerűsítéséért, valamint az OZ Racer vitorlás országos szintű ismeretségéért végzett kitörölhetetlen érdemei miatt lett ő az év legjobbja. Köszönjük!

Mindenképpen érdemes még megemlíteni:

Gheorghe Tolan, több hajóval szintén Romániából érkezett, és többek között egy West Mersea Duck Punt-ot mutatott be nekünk.

Horváth Ferenc (fece): egy csodaszép vitorlással, a Villő nevű ’first mate dinghy’-jével debütált a Tisza Tó partján, amelyet az építés kivitelezése, és a megható személyes történet tett még feledhetetlenebbé.

A 2015-ös éve győztes hajójával, a “Mákvirág” nevű Ellis Rangley boat adaptációjával, Koncz Ákos is visszatért. Róla, és az ő hajóépítő történetéről remélhetőleg még fogunk hallani

Kovács Gábor (ferrarius) GIS-ével, Ponty-val tavaly mutatkozott be, de meg kell említenünk, hogy RSS (Michael Storer Malajziában elkezdett vállalkozása által, kifejezetten a GIS-re gyártott vitorlájával) és látványos vitorlázási tudásával mindenképpen említést érdemel.

Mezix, azaz az én OZ Goose-om (jobbra) is ezen a Találkozón mutatkozott be, mint az első ilyen vitorlás hazánkban. Bal oldalon a korábban említett Stanley SmallCraft hajó látható.

A Találkozón tiszteletét tette egy saját építésű, gyönyörű, és különleges mahagóni motorcsónak is, amelyről nem sokat tudunk (de ha érkezik infó, akkor felteszem ide).

Természetesen a többiek, akik itt nem kerültek említésre, is hoztak mind magukkal valami emlékezetest, és nagyon jó volt, hogy eljöttek.

Vasárnap tovább folytattuk a vitorlázást, valamint az evezős csapat is egy emlékezetes túrát abszolvált a közeli kilátókat meglátogatva.

Sokat gondolkodtunk arról, hogy mi ennek a Találkozónak a célja, és hová tart ez az egész. Ami biztos, hogy egy hétvégényi kellemes, pihentető, szórakoztató, kalandos, családias, kulturált szórakozásnak lehettünk részesei július első hétvégéjén, és ezt mindenképpen meg szeretnénk tartani. A résztvevők száma idővel biztosan tovább fog növekedni, ahogy terjed a hírünk, de arra mindig vigyázni fogok, hogy ne váljon tömeg-rendezvénnyé a Találkozó, viszont további népszerűsítés, valamint a még magasabb színvonalú programok, és értékesebb díjak érdekében esetleg szponzor(ok) bevonását elképzelhetőnek tartom. A sarudi Élményfalu a helyszínt ingyenesen biztosított számunkra, amiért nagyon hálásak vagyunk, és reméljük hogy ez a fejlődő vállalkozás sikeres lesz a jövőben – ezt még akár személyesen is megtudhatjuk, mert ide biztosan visszatérünk, ha lesz rá lehetőség.

A Találkozók remek lehetőséget teremtenek arra, hogy hajóépítési és hajózási tudásunkat, tapasztalatainkat egymással megosszuk, de máskor is, év közben, mikor jó idő van, vagy ha bárkinek kedve támad, szervezzünk mini-találkozókat, beszélgessünk és hajózzunk együtt.

Viszlát a parton!

Mezei Csaba

(a fotókat köszönjük: Andrásnak, Jenőnek, Lászlónak, és Zsófinak)

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian