Egy nagyváradi amatőr hajóépítő, Kiru tollából született meg a következőkben olvasható beszámoló a hatodik Amatőr Hajóépítő Találkozóról. Köszönjük a cikket, Gigi Tolannak pedig a fordítást!

Idén a magyar hajóácsok találkozójára a Tisza tó szép kikötőjében, Sarudon került sor. Gigi Tolan meghívóját lehetetlenség volt elutasítanom: a közeli helyszín, a festői környezet, a baráti találkozások és a találkozó célja egyaránt vonzott. Magammal vittem Erich-et, felraktam a kocsira két kajakot és nem törődve az egész úton zuhogó esővel, megjelentünk a találkozón.

Gigi és Gyula egy nappal azelőtt érkeztek Marosvásárhelyről, maguk mellett foglaltak nekünk helyet a kempingben. Egy idő után elállott az eső és kezdődhetett a tevékenység.

Dobozkák

Néhány csónak már a tegnap felsorakozott a tóparton, a többiek még érkezőfélben voltak. Sok magyar hajóépítő Michael Storer (storerboatplans.com) tervei alapján épít, mert egyszerű és könnyen kivitelezhető, és ha kissé doboz formájúra is sikerednek, néhány görbe vonal és apró részlet mégis vonzóvá teszi a “hajókat”.

A kedvező szél

Az eső után kissé erős volt a szél, de valósággal hívogatta a vitorlásokat. Egy OZ Racer kezdett el cikázni az öbölben, Gigi pedig intett nekem, hogy szálljak be vele a D4-esbe. Régóta vártam erre az alkalomra, tehát nem kérettem magam. Normális körülmények között a csónak csak egyszemélyes, ezért a parton állók máris fogadásokat kötöttek, hogy mikor fogunk felborulni. Ám Gigi nagyon tapasztaltnak bizonyult, sőt egészen könnyedén vezette a lélekvesztőt, majd felbátorodva én vettem át a kormányrudat és nem vallottunk szégyent. Csodálatosnak tűnt a széllel való játszadozás, amikor partot értem, már teljesen hatalmába kerített a vitorlázás “vírusa”.

Ördöngös szerkezet

Dél felé kisütött a nap és a szél is meglankadt. A fűzfák árnyékába húzódva figyeltük egy furcsa, katamarán-szerű hajó összeállítását. Az úszótestek aszimmetrikusak voltak, a fedélzet háromszögű, a különös szerkezet építője ezer meg egy műszaki megoldással tette még ördöngösebbé a “masináját”. Bő három órán át szerelte és a vízre bocsátás után derült ki, hogy az igazi élvezet ki is merült a mesterkedésben.

Merülő-mű

Gigi ki akarta próbálni az új Duck Punt-ját, vízre is tettük hamar. A szélcsend miatt eveztünk. Alig távolodtunk kissé, feltűnt két úszótest és a felborult ördöngös szerkezet gazdája. Ha már így pórul járt, partra vontattuk és addigra a szél is kezdett feltámadni, ezért változtattunk a terven és kivitorláztunk: én egyedül a D4-ben, Gigi pedig az új Duck Punt-jával.

Duck Punt – a tesztelés ideje

Ezúttal kihajóztunk a nagy tóra. A szél éppen megfelelt és a nap sem égetett, ezért jó pár órán át hasítottuk a vizet. Banális lenne azt mondanom, hogy csodálatos élmény volt, inkább rátérek a kevésbé kedvező benyomásokra, pontosabban frusztrációt éreztem, amiért egyáltalán nem sikerült a széllel szemben haladnom, a kis csónakok nem képesek ilyen finomságokra. A reggeli játszadozás után már tervezgettem az útvonalat a térképen, de rá kellett jönnöm, hogy ezek a játékszerek túlságosan ki vannak szolgáltatva a szél irányának, az ember be kell érje azzal, hogy érezheti a vitorla húzó-erejét, az arcába csapó szelet és a víz hullámzását. Szép a vitorlázás, de engem nem ragadtat el annyira.

Sárga vitorla. Szeletelve, kérem!

Egy ideig bámultam a tó felszínén színes pillangóként mozgó csónakokat, majd leszállt a mozdulatlan alkony és elcsitult a szél is.

Az alkony színei

Szeretem a naplementéket. Társ híján most egyedül vágtam neki, kajakban. A tükörsima tó maradásra csábított, de a sátram még nem volt felhúzva és nem akartam a sötétben kínlódni.

Reggel a tavon

Reggel újból kihajóztunk, ezúttal Gigi-vel. Sarud környékén nincsenek katlanok, csak az óriási tófelület, amelyen a fény váltakozik és a szélben fodrozódik. Kellemes volt együtt barangolni és a két “cockpit”-ből társalogni.

Hullámok és felhők között

10 órakor a kajakok és kenuk a szervezők által felajánlott, vezetett túrára gyülekeztek. A tűző nap alatt 10 kilométert tettünk meg a tavon és a Tisza mellékágán, majd ezzel véget is ért a találkozó programja.

Szervezett túra

Mindent összefoglalva két kellemes napot tölthettünk el, láttunk és kipróbáltunk néhány új dolgot. Jól telt, jövőre talán ismét részt fogunk venni.

Hozzászólás

Az e-mail címed nem lesz látható. A csillaggal (*) jelölt részek kitöltése kötelező

hu_HUHungarian