Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Technológia

Az Amatőr Hajóépítők Közösségének weboldalán tárgyalt hajókat leginkább rétegelt lemezből építik, szerkezetüket epoxi gyantával valamint üvegszálas szövettel ragasztják, és erősítik meg. Az építésre általában jellemző, hogy a használt anyagok viszonylag olcsók, könnyen beszerezhetők, az építés során pedig az alapvető szabályok betartása mellett egyszerű és biztonságos, barkácsszerszámokkal is kivitelezhető módszereket alkalmaznak.

Festés és lakkozás

A festés általában véve tartósabb mint a lakkozás, valamint jobban védi az epoxigyanta felületét, és a fát. A lakk viszont jobban takarja a felületi egyenetlenségeket. Fontos, hogy a legfelső felület (fedőréteg) tartalmazzon UV védelmet.

Fa alapanyagok

A hajoépítők.hu –n tárgyalt hajók anyaga 4-6 mm vastag rétegelt lemez. A hajókat tervező Michael Storer az úgy nevezett Okume rétegelt lemezt ajánlja, amely sokkal könnyebb és rugalmasabb, mint a Magyarországon kapható egyéb fenyő rétegelt lemezek, viszont sokkal drágább.

A ragasztás módszere

A jó ragasztás előfeltétele a ragasztandó felületek gondos előkészítése. Le kell tisztítani a felületekről a szennyeződéseket, a meglazult részeket, port, az esetleges korábbi ragasztási kísérletek nyomait.

Stitch and Glue

 A rétegelt lemezből készült egyszerű sporthajók elterjedt elkészítési módja a stich and glue (összekapcsolás-ragasztás) módszere, amelynek során az előre kivágott rétegelt lemez paneleket rézdróttal vagy huzalkötegelővel ideiglenesen összeállítják.

Epoxi vs. Poliészter

Amatőr szinten, házi körülmények közötti fahajók építéséhez mi az epoxigyantát javasoljuk, amelynek segítségével tartós, esztétikus, és könnyű hajókat lehet építeni. 

Üvegszövet

Az üvegszálas szövet a műgyantával történő ragasztás, és laminálás során használt szerkezet erősítő anyag. A hajoepitok.hu -n tárgyalt hajók építése során üvegszövetet (nagyobb felületek erősítésére) illetve 5 cm széles üvegszálas szalagot (panelek összeillesztésére) használunk.

  • Epoxi-gyanta

    Az epoxi gyanta használatával kapcsolatban számos módszer létezik, ezért ennek a témának egy külön kategóriát szenteltünk.