Business Joomla Themes by Justhost Reviews

A felület előkészítése

A fának száraznak kell lennie, csiszolás után ne feledkezzünk meg a portalanításról. Az epoxi gyanta adhéziós kötése egy csiszolt felület esetében mindig jobb, mint egy csiszolatlannál.

A csiszolás és a portalanítás után, a használandó epoxi fajtájának magfelelően kezeljük a felületet (ha kell). Mindig kérdezzük meg a forgalmazót vagy olvassuk el a használati utasítást. (A legtöbb epoxi forgalmazó részletes segítséget, adatlapot és instrukciókat tud adni).

Kerülni kell a zsíros, olajos oldószereket, mint pl. a lakkbenzin.

Tartsuk a felületet tisztán ragasztás vagy laminálás előtt.Összefoglalva:

1. Zsírtalanítsuk a felületet
2. Csiszoljuk meg a felületet
3. Távolítsuk el a keletkezett port a felületről

A csónakok felújításával kapcsolatos dolgok:

Fa csónak esetén első lépés a csónaktest gondos megcsiszolása és vízmentesítése . Csak teljesen száraz, olaj, víz és más szennyeződéstől mentes felületen lehet megkezdeni a laminálást. A hagyományos poliészteres laminálás mellett ma már van speciálisan fára kifejlesztett epoxi rendszer is (SR 5550 epoxi rendszer fára)

Fém csónak bevonása esetén körültekintőbben kell eljárni az előmunkálatoknál. Alumínium, vagy Al tartozékokkal rendelkező csónak esetén a csiszolást követő két órán belül be kell fejezni a bevonó réteg kialakítását, mielőtt az oxidréteg újból kialakulna. (Az oxidréteget vagy csiszolással, vagy lúgos (NaOH) kezeléssel távolíthatjuk el.)

Amennyiben régi poliészter, vagy poliészterrel bevont csónakot szeretne felújítani, javítani újabb rétegek rálaminálásával, ne feledkezzen meg a felület megcsiszolásáról, a felső paraffinos réteg eltávolítása céljából. A művelet elmulasztása a pótlólag felvitt rétegek leválásához vezethet. Ugyanezt a műveletet szintén célszerű elvégezni epoxi gyantával bevont régi csónaknál. Általános elv, hogy epoxit epoxival, poliésztert poliészterrel javítson.  Ma már azonban van olyan epoxi rendszer, mellyel lehet poliészter - és természetesen epoxi - hibákat is javítani. (pl.:ozmózisjavítás az SR 1610/SD 2613-15 rendszerrel)

A kisebb repedezéseinek javítását aerosillal (HDK N-20, Prosilox 200, stb.) és üveg mikroballonnal (Silcell) töltött poliészter gyantával érdemes elvégezni (természetesen csak a repedezések kitisztítása, vízmentesítése után). Gyárilag, különböző célokra előre elkészített kitteket is lehet kapni.  Epoxi csónak javítása esetén erre a célra az epoxi gyanta és a Silicell H2 ill. a Mixfill 10 és Mixfill 30 segédanyagokat ajánljuk (forrás: www.mugyantak.hu).