Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mi az epoxi-gyanta?

Az epoxi gyanta a hajó gyártása során használt szintetikus anyag, amely az úgy nevezett térhálósító anyag segítségével köt meg. A gyantához vásárolt térhálósítónak általában 1,5-2 óra „fazékidejűnek” kell kennie.

A fazékidő az az idő, amíg az összekevert epoxigyanta még nem szilárdul meg, azzal lehet dolgozni.

Az epoxi gyanták két komponensét nagyon pontosan kell összemérni. A keverési arány minden esetben tömegarány, de néha térfogatarányban is megadja a gyártó. Célszerű a tömeg szerinti keverést választani, mert a gyantában levegőbuborékok lehetnek, amelyek a térfogatát megnövelik.

Az epoxi gyantákat alaposan össze kell keverni a térhálósítóval.

Fontos tudni, hogy az epoxi gyanták kötés közben erősen melegszenek, a keletkező hő hatására pedig tovább gyorsul a reakció, és végül ellenőrizhetetlenné válhat. Mindig csak kis mennyiségeket érdemes bekeverni, és az összekevert anyagot minél előbb szét kell teríteni a laminátum felületén. A gyantákra megadott fazékidő idő 23 Celsius fokon 100 gramm bekevert anyagra vonatkozik.

Epoxi gyanta:
www.alvin-plast.hu
www.novia.hu
www.epoxi.hu
www.mugyantak.huAz alábbi képeken az SR 8500 típusú epoxi gyanta és a hozzá tartozó térhálósító látható. Egy kenu méretű hajó megépítéséhez átlagosan 3-5 kg epoxi elegendő.