Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Viola 14

A Viola 14 rétegelt lemez vitorlás kenu remekül ötvözi a dingik magas teljesítményét és a fakenuk hordozhatóságát. A hajótest mindössze 30-34 kg. A hosszú (4,3 m), kecses hajótest gyorsaságot, az átlagos kenukhoz képest széles hajótest pedig stabilitást és a dingikre jellemző viselkedést eredményez. A szállíthatósága nagyon jó, az RS Aeronál kissé nehezebb, de a Lézer súlyának a fele, ezért egy személy által könnyen kezelhető és tetőcsomagtartón szállítható. A Viola jó teljesített hazai és külföldi versenyeken egyaránt. A tervező célja egy egyszerű, gyors mainstream hajó megalkotása volt.

Hossz: 4,3 m

Szélesség: 1,1 m

A hajó építése egyszerű, amelyet vízálló ragasztású 4 mm vastag okomé rétegelt lemezből javaslunk. A hajótest tervezése során Michael Storer arra is odafigyelt, hogy az építés ne legyen túl bonyolult, és az anyagköltségeket alacsonyan lehessen tartani. A hajótestet alkotó panelek a „tűzd-ragaszd” módszerrel készülnek.

A Viola többféle vitorlával is felszerelhető (4,7 m2 gyakorló, 6 m2 haladó, és 6,3 Balance Lugger túrázáshoz), illetve fok vitorla is hozzáadásával is fokozható a teljesítmény. A rudazathoz olcsó alumínium csöveket javaslunk. Akár a szerelékeket is el lehet készíteni házilag. Az uszony és a kormánylapát házilag tömbösített anyagból is készülhet. A hasonló teljesítményű hajók (pl.: Lézer) árának töredékéből megépíthető.

A hajó könnyen vitorlázható, stabil, fordulékony és kezes. Kis szélben is nagyon jól megy, nagyobb szélben pedig komolyan fokozható a sebesség. A Lézerekkel, finnekkel és kalózokkal is könnyedén felveszi a versenyt. Borulás után viszonylag könnyen visszaállítható, de nagy hullámzásban és erős szélben nem árt az óvatosság.

Magyarországon a 2019-es évben két ilyen hajó épült. Az első hajótestet a Budapest Boat Show látványosságaként 4 nap alatt dobták össze a hajóépítők. Az idei szezonban komoly teszteknek lett alávetve mindkét hajó tapasztalt vitorlázók kezei alatt. Még vitorlás-versenyeken is részt vettünk velük, illetve viharos szélben is tesztelésre kerültek ezek a nagyszerű hajók. A tapasztalatokról hamarosan egy hosszabb cikkben is beszámolunk.   

Az építési útmutató magyar nyelven még nem érhető el, de nagyobb érdeklődés esetén lefordítjuk, hogy az angolul nem tudó amatőr hajóépítők is megépíthessék Violájukat.

A magyar nyelvű gazdagon illusztrált építési útmutató megrendelése

Egy cikk a hajó használatával kapcsolatos tapasztalatokról