Business Joomla Themes by Justhost Reviews

MENNYIRE TARTÓSAK EZEK A FAHAJÓK? HÁNY ÉVENTE KELL ÚJRAFESTENI, LAKKOZNI, STB.?

Kategória: Gyakran Ismételt Kérdések
Közzétéve: 2014. november 20. csütörtök
Írta: fuge76_admin

A hajóépítők.hu weboldalon tárgyalt hajók rétegelt lemezből és lécekből készülnek. Az alkatrészeket epoxigyantával ragasztjuk, és minden felület legalább 3 réteg epoxi bevonatot, illetve UV védelmet kap. Ha ez teljesül a hajónk jó eséllyel megmaradhat több évtizedig is. Az UV védelmet egyes epoxigyantákhoz kapható UV álló térhálósító vagy pedig a lakkozás biztosítja. Az epoxi-felületet csak sérülés esetén kell felújítani (csiszolni, bevonni), de ha lakkozott felületünk van, azt érdemes 2-3 évente frissíteni.

A hajó élettartamát sokban befolyásolhatja a tárolás. Ha hajónkat a szabad ég alatt tároljuk, az eső, napsugárzás és a hőmérséklet ingadozás is hatással van az anyagokra, és általában semmilyen fajta anyagból készült hajónak nem tesz jót.

A kint tárolt hajókat javasolt kívül inkább festeni, és fejjel lefelé, bakokon tárolni.

Egy kis odafigyeléssel, és/vagy megfelelő tárolással akár egész életre szóló társunk is lehet a hajónk.

HOGYAN KELL ELKÉPZELNI EGY ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓT? MIT KAPOK A PÉNZEMÉRT?

Kategória: Gyakran Ismételt Kérdések
Közzétéve: 2014. november 20. csütörtök
Írta: fuge76_admin

Az építési útmutatókat hajóépítésről szóló könyveknek is nevezhetjük, amelyek akár 60-80 oldalon, színes fotókkal, rajzokkal, ábrákkal illusztrálva, részletesen, lépésről-lépésre viszik végig az olvasót a hajóépítés egyes fázisain. Az útmutatók a részletes műszaki rajzok mellett a különböző hajóépítési fogásokat, trükköket és részletes magyarázatot tartalmaznak ezért teszik lehetővé a sikert egy kezdő hajóépítő számára is.

Az útmutatók színesben vannak kinyomtatva és be is vannak kötve (spirálfűzéssel), hogy tartós kézikönyvként szolgálják a használójukat.

Az építési útmutató megvásárlása egy hajó építésére jogosít fel. További hajók építése esetén a tervezőt vagy a forgalmazót értesíteni kell, és számára felhasználói díjat kell fizetni, amely az eredeti tervhez képest alacsonyabb áru vagy ingyenes.

A tervek könnyű másolhatósága miatt nem áll módunkban visszavásárlási garanciát biztosítani. 

A vevő belátása szerint választja ki a számára legkedvezőbb hajótípust. A kapcsolódó információk (Web-oldal) a tervező egyéni véleményét fejezik ki a típusok előnyeivel és jellemzőivel kapcsolatban.

Tekintve, hogy az építés menete és a felhasznált anyagok a tervező hatáskörén kívül esnek, a végtermékre nem tudunk garanciát vállalni.
Fontos kiemelni, hogy a felhasználó dönti el mikor és hova megy hajózni, és a számára legkényelmesebb és legbiztonságosabb módon használja az adott vízi járművet, ami a megfelelő ruházat és életmentő felszerelés használatát is jelenti.

DRÁGÁK EZEK AZ ÚTMUTATÓK. NEM LEHET INGYEN LETÖLTENI VALAHONNAN?

Kategória: Gyakran Ismételt Kérdések
Közzétéve: 2014. november 20. csütörtök
Írta: fuge76_admin

A magyarországi árak a tervező által megállapított árnak megfelelőek. Az itthoni forgalmazó némi jutalékot kap. Az egész projektnek nem célja a profitszerzés, inkább az amatőr hajóépítés elterjesztése. A terveket és az útmutatókat hosszú és gondos munka előzte meg, valamit a tervező folyamatosan tartja a kapcsolatot világszerte a lelkes hajóépítőkkel. Elképzelhető, hogy az interneten megtalálható egyik-másik terv, de amikor ezeket megszerezzük, gondoljunk azokra, akik sok munkát fektettek az útmutatók elkészítésébe.

A Web-oldalon szereplő hajók útmutatói 3-14 ezer forintos ár között kaphatók. Vannak (és lesznek) a hajoepitok.hu-n ingyenes tervek is, de ezek legtöbbször nem nyújtanak olyan részletes útmutatást az építéshez, inkább haladóknak javasoljuk.

KELL EZEKHEZ A HAJÓKHOZ VALAMILYEN JOGOSÍTVÁNY?

Kategória: Gyakran Ismételt Kérdések
Közzétéve: 2014. november 20. csütörtök
Írta: fuge76_admin

A 6,2 métert meg nem haladó, maximum 10 m2-es vitorlával, és/vagy 4KW teljesítményt meg nem haladó belső égésű vagy elektromotorral felszerelt csónaktest nem lajstrom illetve vizsgaköteles és hajóvezetői jogsi nélkül vezethető.

Ha bármelyik összetevő meghaladja a leírt értéket, lajstromozni, vizsgáztatni és vizsgázni (hajóvezetői) kell. Például ha egy 3 méteres "strandcsónakra" 8 LE motort teszel, az vizsga és jogsi köteles (az már más kérdés,hogy át megy-e a vizsgán, mivel vannak kritériumok...).

A nem vizsgaköteles vízi járművekre is vonatkoznak az előírt kötelező felszerelések (mentőmellény, evező, kötél, stb.). Hiányukat díjazzák a yardok..

A kötelező felszerelésekről többet ITT.

ÉN MÉG SOHASEM ÉPÍTETTEM HAJÓT. NEHÉZ DOLOG A STORER FÉLE HAJÓK ELKÉSZÍTÉSE?

Kategória: Gyakran Ismételt Kérdések
Közzétéve: 2014. november 20. csütörtök
Írta: fuge76_admin

Nos, nem nehéz, de azért sok odafigyelést igényel. Amatőrök, egyszerű szerszámokkal is képesek megépíteni a hajókat, mert a részletes építési útmutatók a legapróbb részletekig elmagyarázzák az egyes lépéseket. Természetesen, ha az építés során bármilyen gond merülne fel, a fórumon biztosan akad valaki, aki jó tanácsokkal láthat el. Ha tudsz angolul személyesen a tervezővel is megvitathatod az esetleges problémát.