Business Joomla Themes by Justhost Reviews
  • Gyönyörű, házilag is megépíthető, nagy teljesítményű hajók
  • Amatőr Hajóépítők Éves Találkozója
  • Egyszerű hajóépítő technológiák
  • Építési útmutatók megrendelése
  • Projektek
Magyar nyelvű, részletes
építési útmutatók amatőr
hajóépítők számára.
Csatlakozz a Fórumhoz! Tedd
fel kérdéseidet, és konzultálj
tapasztalt hajóépítőkkel.
Mutasd meg saját kezűleg épített
hajódat a nagyvilágnak!
Regisztráld a Hajóregiszterbe!

Beszéljünk az outriggerről!

Készült: 2013. máj. 24. péntek
Írta: mezix

Már nem egy hajóépítő említette nekem, hogy kenuja nem elég stabil, nehéz belőle horgászni, vagy éppen fürdeni. Többen szeretnék kipróbálni a vitorlázást is, de nem akarnak, vagy nem tudnak saját vitorlást építeni/venni, viszont van egy kenujuk, amelyet szívesen vitorlásítanának.

Bővebben...

Programok 2013-ban

Készült: 2013. április 12. péntek
Írta: mezix

A 2013-as év tele volt programokkal. Együtt hajózás folyókon, tavakon, amatőr hajóépítő találkozó, kiállítások, és még sok minden más.

Az Amatőr Hajóépítők Közössége már nem csak a világhálón működik és fejlődik, hanem egyre többször személyes találkozók során különböző spontán vagy szervezett programok keretében is.

Bővebben...

Egy 4.0m dayboat építése

Készült: 2013. április 16. kedd
Írta: mezix

Fűz András (fuge76) hajóépítő már korábban is bizonyította tehetségét az Eureka 155 kenu megépítésével, amivel az első Amatőr Hajóépítő Találkozó hajó-szépségversenyét is megnyerte. András legutóbb egy lengyel hajótervező ingyenes terveit felhasználva építette meg 4 méteres dayboat-ját. Lássuk az építés összefoglalóját. A projektet végigkísérő blogot EZEN a linken lehet elérni.

Bővebben...

BalatonProa - Lehet más a vitorlázás

Készült: 2013. február 28. csütörtök
Írta: mezix

A következőkben Kardos Gábor tanulmányát közöljük, amelyet eredetileg a sailing.hu weboldalon tett közzé. Gábor találmánya a hagyományos polinéz Proa magyarországi bemutatásán túl a közösségi hajóépítés, és a balatoni proaversenyek meghonosítása is. A proa egyébként egy polinéz eredetű hajótípus, amelynek két különböző méretű hajóteste van és vitorlával is rendelkezik.

Bővebben...

Kenuk (és kajakok) vitorlás meghajtása

Készült: 2012. december 26. szerda
Írta: mezix

Kenura szerelhető vitorla ötlete gyermekkori vízitúra élmények során alakult ki bennem a Tiszán vagy a Dunán. A jó társaság, és talán némi lustaság vitt minket arra, hogy sátrat, lepedőt, napernyőt, stb. kifeszítve energiát és időt spóroljunk.  Ezen kívül gyakran láttam hazai vizeken a kelet-német gyártmányú vászon kajakot (faltboot), amelyhez több féle gyári vitorlakészlet is kapható volt. 

Bővebben...

Noé atyánk nyomdokain, avagy építsünk hajót a pusztában!

Készült: 2012. december 19. szerda
Írta: mezix

A következőkben Sztojka László cikkét olvashatjuk, amelyet a Porthole oldaláról vettünk át. László építette a díjnyertes Ness Boat-ot. Nem tagadhatjuk, hogy az amatőr hajóépítés történelmi gyökerei igen mélyre nyúlnak vissza, hiszen említett ősapánk sem bírhatott több szakértelemmel a hajóépítés terén, mint egy mai átlag közép-európai polgár. Ő is megkapta a sugallatot, hogy hajót kell építeni, és én is, bár az én sugallatom kétségkívül profánabb eredetű volt.

Bővebben...

Új Storer hajó - Oz Racer RV

Készült: 2012. október 30. kedd
Írta: mezix

Megjelent Michael Storer legújabb hajója az OZ Racer RV. Ez a hajó nevéből is láthatóan az OZ Racer egy továbbfejlesztett változata felhasználói - visszajelzések, és bizonyos igényeknek megfelelően kialakítva. A hajó legszembetűnőbb újítása az oldalsó uszony, és a kétféle árbocszöget lehetővé tevő árboctámasz.

Bővebben...

Wakeskate építése házilag

Készült: 2012. augusztus 16. csütörtök
Írta: mezix

Ezzel a miniprojekttel egy kissé a hajóépítés határterületére tévedtem, de azért szerintem érdemes itt is megosztani.
Már két éve rágta a fülem az egyik kollégám, hogy építsek neki egy wakeskate-et. Idén nyáron végre rászántam magam, és utána néztem mi is az a wakeskate.

Bővebben...

Az első Amatőr Hajóépítő Találkozó 2012

Készült: 2012. máj. 23. szerda
Írta: mezix

Köszönjük a részvételt! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a részvételt az első magyarországi amatőr hajóépítő találkozón. Azt hiszem sikeres napot tudhatunk magunk mögött. Örülök, hogy ilyen sokan eljöttetek, különösképpen az ország másik feléről, és szuper, hogy ilyen sok hajót hoztatok.

Bővebben...

Shetlandi vitorlásbárka építése - beszámoló

Készült: 2012. április 18. szerda
Írta: mezix

Létezik-e profi hajóépítés amatőr szinten? Hát úgy tűnik igen. László bebizonyította, hogy időt, pénzt és energiát nem sajnálva, gondos tervezéssel, odafigyeléssel, maximális precizitással, és sok tehetséggel lehetséges egy művészi, és professzionális hajóépítő projektet lebonyolítani.

Bővebben...

Blondie 8 vitorlás építése

Készült: 2012. január 12. csütörtök
Írta: mezix

A püspökladányi hajóépítőt Almási Józsefet már régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy vitorláshajó modellek építése során szerzett tapasztalatait és tudását egy valós méretű hajó létrehozásában kristályosítsa ki. 

Bővebben...

Hogyan építsünk vitorlás hajót PVC szennyvízcsőből?

Készült: 2011. december 13. kedd
Írta: mezix

Ez már tényleg abszurdan hangzik, mégis közelebb áll a realitáshoz, mint azt sokan gondolnák. A RebelCat egy jól kigondolt és kipróbált, egyszerű és könnyen beszerezhető anyagokból építhető, valódi vitorlázási élményt adó vitorlás katamarán.

Bővebben...

Könnyű, de erős hajók építése házilag

Készült: 2011. október 25. kedd
Írta: mezix

A legjobb, ha az elején leszögezzük, hogy a hajóépítés (főleg, ha a lécpalánkolás módszerével végezzük) az alkotás örömét és az eredményt leszámítva időpocsékolás. Vannak sokkal hatékonyabb és gyorsabb módjai is a vízre szállásnak, mint egy csomó fura szerszámmal bénázni, időt és pénzt pazarolni egy projektre, amelynek a végén úgyis azt fogjuk gondolni, hogy egy-két dolgot másképpen kellett volna csinálni.

Bővebben...

Az első magyarországi GIS

Készült: 2011. október 23. vasárnap
Írta: mezix
Tibor nevű hajóépítő élménybeszámolóját olvashatjuk az első magyarországi GIS (Goat Island Skiff) vízre-tételének tapasztalatairól:

Végre elkészült a GIS-em, már nagyon vártam! Ha jól tudom, akkor ez az első, ami elkészült Magyarországon. A következő pár sorban szeretném megosztani veletek a két próbautam történetét és természetesen kedvet csinálni az ilyen kis hajók építéséhez. Higgyétek el nekem, hatalmas élmény azzal a hajóval szelni a habokat, amit a saját kezünkkel építettünk.

Bővebben...

Variációk Eurekára - Egy fakenu magyarországi sikere

Készült: 2011. augusztus 23. kedd
Írta: mezix

A Michael Storer által tervezett Eureka 155 nevű kenut 2008 óta építik magyar hajóépítők, eddig kb. 15-20 befejezett építéséről van tudomásunk. Az építési útmutató már három éve is kiforrott és jól kipróbált volt, de azóta azért történtek finomítások és néhány újítás is. Számos büszke hajóépítő küldött a fórumra az épülő, és a kész hajókat ábrázoló fotókat. Az építés során felmerült kérdéseket is a legtöbb esetben meg tudtuk válaszolni.

Bővebben...

Egy újabb nagyszerű hajóépítő sikertörténet

Készült: 2011. április 20. szerda
Írta: mezix

Egy jó ideje nézegettem az úgy nevezett 'skin-on-frame' kajakok házilagos építési módszereit. Amíg nem találkoztam Andrással, addig egy ilyen hajónak a megépítése valahol a listám végén szerepelt. Az építésről szóló blog olvasgatása után ez megváltozott.

Bővebben...

Egy magyar vitorlásépítő kalandjai

Készült: 2011. április 18. hétfő
Írta: mezix

Sándor (†) nevű hajóépítő kalandjait korábban egy weboldalon követhettük figyelemmel. Sajnos Sándor azóta elvesztett egy csatát, és már nincs közöttünk. A korábbi Weboldal már nem elérhető, de van egy fotóm a hajójáról, illetve egy idézetével is szeretnék emléket állítani neki.

Bővebben...

Itt a SecPerc Elektro

Készült: 2011. február 15. kedd
Írta: mezix

Megérkezett az olcsó anyagokból könnyen és gyorsan megépíthető motoros meghajtású kenu a SecPerc Elektro, amelyet elektromos motorral vagy kis-teljesítményű (2-3 LE) külmotorral lehet meghajtani. 

Bővebben...

Kötélcsiga készítése házilag

Készült: 2011. január 20. csütörtök
Írta: mezix

Az amatőr hajóépítés során gyakran érez csábítást az ember, hogy még a legkisebb eszközöket is maga állítsa elő. Én a csigákkal voltam így, persze nem az éti csigákkal, hanem a vitorla felhúzására, bum behúzására való kötélcsigákkal, amelyek egyszerű, műanyagból készült változatai vitorlásboltokban 3-5 ezer forintért beszerezhetők.

Bővebben...

Bemutatjuk a SecPerc Kenut

Készült: 2010. október 06. szerda
Írta: mezix

Bemutatkozik a hajóépítők Web-oldalán a SecPerc Kenu

Ez az egyszerű és gyorsan megépíthető hajó minimális összegből kihozható, teljesítménye panaszra nem ad okot, a Web-áruházban már megrendelhető részletes, színes, nyomtatott és bekötött építési útmutató pedig lépésről-lépésre végigkalauzolja az építőt az egyes építési fázisokon.

Bővebben...

OZ Racer

Készült: 2010. augusztus 06. péntek
Írta: mezix

A Michael Storer féle PD Racer névváltozása. Bemutatkozik az OZ Racer!

Ha szeretnél építeni egy kisméretű, könnyen megépíthető és olcsó hajót, amely nagyszerű hajózási élményt nyújt, akkor az OZ Racert neked találták ki! A részletes, csaknem száz oldalas építési útmutató felér egy hajóépítési tanfolyammal és magában foglalja a modern hajóépítési módszerek többségét lépésről-lépésre tárgyalva.

Bővebben...